Comunitatea maghiară are dreptul la o școală romano-catolică în Târgu Mureș - declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a aflat, alături de mii de oameni, la mitingul pentru susținerea Liceului Teoretic Romano-Catolic

07.09.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Comunitatea maghiară are dreptul la o școală romano-catolică în Târgu Mureș - declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a aflat, alături de mii de oameni, la mitingul pentru susținerea Liceului Teoretic Romano-Catolic

”Dacă s-a luat decizia de către comunitatea maghiară a înființării și funcționării unei școli romano-catolice la Târgu Mureș, datoria statului era de a garanta acest demers, deoarece este un drept al comunității care trebuie respectat”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, miercuri, 6 septembrie, la Târgu Mureș. 

Președintele UDMR consideră inadmisibilă încercarea, prin diferite măsuri pe care anumite autorităţi le consideră  legale, de a împiedica funcționarea unei școli care este susținută de părinți, copii și reprezentanți ai bisericii. ”Este o așteptare legitimă a comunității, care aparent îi rănește pe unii. Consider că este un lucru foarte grav, care atrage după sine numeroase consecințe”, a adăugat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

”În acest moment soluția este la îndemâna inspectorului școlar general, la Ministerul Educației, întrucât școala funcționează. Trebuie, însă, prelungit mandatul directorului și menținut statutul de persoană juridică a școlii”, a precizat Kelemen Hunor.

”Când a fost reînfiinţată şcoala romano-catolică, comunitatea maghiară nu a luat nimic de la nimeni și în nici un caz de la majoritate. A fost reînființată o școală care în anul 1949 a fost închisă, susținută și de către episcopul Márton Áron”, a declarat liderul Uniunii.

Potrivit afirmațiilor sale, această campanie îndreptată împotriva școlii se încadrează în seria acțiunilor anti-maghiare care par să se intensifice în ultima perioadă, atitudine pe care comunitatea maghiară o resimte din ce în ce mai mult.

Aici, la Târgu Mureș, unii încearcă de câțiva ani să descurajeze voința comunității maghiare, dezideratele noastre, pe care le exprimăm lunar, în legătură cu drepturile noastre lingvistice, simbolurile naționale, dar și cu situația UMF din Târgu Mureș”, a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.