Cseke: Am inițiat un demers comun la nivelul județului Bihor, împotriva proiectului de lege al Guvernului

09.09.2016 | Bihor , Guvern
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke: Am inițiat un demers comun la nivelul județului Bihor, împotriva proiectului de lege al Guvernului

UDMR Bihor a formulat o adresă către președinții tuturor forțelor politice din județul Bihor, rezultate în urma alegerilor locale (PNL, PSD și ALDE), prin care solicită acestora inițierea unui demers comun împotriva propunerilor Guvernului incluse în proiectul de lege privind aprobarea unei noi legi de amenajarea teritoriului – a relatat deputatul UDMR, Cseke Attila, președintele organizației județene Bihor, în cadrul conferinței de presă susținute azi, 8 septembrie, la Oradea. Potrivit declarațiilor sale, propunerea Guvernului este degradantă nu doar pentru  Oradea și județul Bihor, ci și pentru multe alte localități din țară. Pe lângă aceste aspecte, proiectul conține și câteva prevederi neconstituționale.  

Noul proiect al Guvernului, clasifică localitățile în șapte categorii. În cazul municipiilor "poli regionali principali cu potenţial transnaţional" condiţiile acestei categorii sunt minim 250.000 de locuitori şi 400.000 în aria funcţională. În România, doar cinci orașe sunt încadrate în această categorie: Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa şi Iaşi. A fost introdus termenul de oraș cu caracteristici rurale, iar comunele sunt împărțite în două categorii: comune poli rurali și alte comune.

Municipii precum Oradea, cu 196 de mii de locuitori, respectiv Galați, cu 249 de mii de locuitori nu sunt considerate ca având potențial transnațional, deși se află la doar câțiva kilometri de graniță. În rândul orașelor cu caracteristici rurale, legea stabilește 44 de astfel de orașe, dintre care doar 7 se află în Transilvania.

În cazul comunelor poli rurali, criteriul folosit este acela de a stabili câte o comună de acest gen la fiecare 50.000 de locuitori ai județului care trăiesc în mediul rural. În județul Bihor ar exista 6 astfel de comune, în județele Cluj și Mureș câte 5, în Satu Mare și Harghita câte 4, în Sălaj 3, iar în județul Covasna 2.

„Propunerea Guvernului este lipsită de logică, inacceptabilă din punct de vedere profesional și iresponsabilă în același timp. Unificările obligatorii sunt neconstituționale deoarece încalcă principiul autonomiei locale. Voi solicita liderilor județeni ale celorlalte partide din Bihor să avem o atitudine și acțiune comună împotriva proiectului iresponsabil inițiat de Guvern și vom adresa o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș și ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, Vasile Dîncu, în care vom solicita revocarea din dezbatere publică a proiectului de lege, întrucât o reorganizare administrativă sub această formă este inacceptabilă”, a declarat Cseke Attila.

În continuare, deputatul UDMR a vorbit și despre problema construcției tronsonului 3C Borș-Suplacu de Barcău din autostrada Transilvania. Cseke și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu vizita ministrului transporturilor, Sorin Bușe, care, fără a fi vizitat stadiul actual al lucrărilor autostrăzii, a declarat că, în circa două săptămâni, se pot demara  lucrările de construcție a tronsonului. Cu o zi mai târziu, ministrul a anunțat printr-un comunicat de presă, că cel mai probabil, va fi reziliat contractul de execuție, încheiat în luna mai a anului trecut, pentru segmentul de autostradă 3C. Rezultă că, din moment ce nu s-a reușit respectarea termenului (luna septembrie 2015) pentru elaborarea studiului de fezabilitate, nu vor fi respectate nici termenele de începere și execuție a lucrărilor.

„Dacă contractul de execuție va fi reziliat, vom pierde din nou cel puțin doi ani până la reluarea lucrărilor. Noi am atras atenția și anul trecut, cu privire la problemele care au existat și posibilitatea de reziliere a contractului. Dacă s-ar fi acționat la momentul potrivit, azi am fi avut deja un alt constructor al tronsonului de autostradă, Borș - Suplacu de Barcău. Astfel însă, s-a irosit un an, ultima perioadă fiind una a promisiunilor și amânărilor continue”, a declarat deputatul Cseke Attila, președintele organizației județene UDMR Bihor.

 

 

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.