Cseke Attila: Atestarea domeniului public al unităților administrativ teritoriale va fi adoptată la nivel local, nu central

22.11.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: Atestarea domeniului public al unităților administrativ teritoriale va fi adoptată la nivel local, nu central

Senatul a decis astăzi în calitate de for decizional, că administrațiile locale își pot atesta patrimoniul public local. Nu va mai fi necesar să aștepte timp de câteva luni o decizie guvernamentală de la București, pentru a fi aprobată o hotărâre privind proprietatea publică locală și județeană. Totodată, în conformitate cu legislația modificată astăzi, administrațiile locale vor putea decide, de asemenea, dacă terenurile care aparțin domeniului privat al unităților administrativ teritoriale, pe care se află construite clădiri, acestea vor fi, sau nu, concesionate proprietarului clădirii.

Aceste două prevederi descentralizează și, astfel, simplifică și accelerează deciziile privind bunurile care alcătuiesc domeniul public sau privat al unităților administrativ-teritoriale. Prin urmare, UDMR a sprijinit legea în plenul Senatului.

„În prezent, atestarea domeniului public local sau județean este sarcina administrațiilor locale sau județene. Datele sunt colectate la nivel județean și trimise la București spre aprobare, către Guvern. Această procedură, conform UDMR, este prea complicată și consumatoare de timp, așteptarea după o Hotărâre Guvernamentală poate paraliza funcționarea administrațiilor locale, timp în care aceștia nu pot pune bunurile publice la dispoziția furnizorilor de servicii publice, și nici nu pot încheia un contract de concesiune pentru acestea. Normalitatea în acest caz trebui să însemne că, în problemele care vizează administrațiile locale, deciziile să fie adoptate la nivel local, nu la București. Prin urmare, UDMR a sprijinit modificarea legislativă”, a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, miercuri, după votul privind modificarea legii nr. 215 din 2001.

Politicianul de specialitate al Uniunii a vorbit și despre prevederea care vizează situația terenurilor aparținând domeniului privat al unităților administrativ teritoriale și pe care se află construite clădiri.

„De acum înainte administrațiile locale pot concesiona proprietarilor de clădiri acele terenuri publice pe care se află construite imobilele respectivă. Mai târziu, în baza contractului de concesiune, pot chiar vinde aceste terenuri. Există o mulțime de cazuri în toată țara,  în care locuitorii de bună credință și-au construit imobile pe terenuri despre care nu știau că se află în proprietatea privată a UATurilor. Când au început să construiască, nu au fost conștienți de acest fapt, deoarece dreptul de proprietate asupra terenului nu a fost clarificat în mod corespunzător. Modificarea adoptată astăzi este soluția la problema lor. Procedura de concesionare și eventuala metodă de vânzare vor fi stabilite de administrația locală sau județeană”, a subliniat Cseke Attila.

În cazul acestui proiect de lege, Senatul a fost cameră decizională, iar prevederile acesteia vor fi puse în aplicare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.