Cseke Attila: Contribuabilii mijlocii să își poată achita obligațiile fiscale la direcțiile financiare județene

13.12.2017 | Senat

„Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Uniunii, potrivit căruia contribuabilii mijlocii se vor putea adresa, din nou, direcțiilor județene ale ANAF pentru achitarea taxelor și impozitelor. Măsura adoptată reprezintă un prim pas pentru descentralizarea acestui segment de impozitare și, în conformitate cu principiul subsidiarității, pentru apropierea instituției de cetățeni. Legea va trece din Senat la Camera Deputaților unde sperăm să fie cât mai curând adoptată”, a spus Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, după votul din plen.

Potrivit afirmațiilor sale, măsura de centralizare, prin care anul trecut, de la 1 februarie, s-a schimbat modul de administrare a obligațiilor fiscale pentru contribuabilii mijlocii, de la nivel județean la cel regional, nu a adus rezultatele așteptate din punct de vedere al eficienței.

„UDMR s-a opus vehement, încă de la început și în toată această perioadă de doi ani, reorganizării nefavorabile contribuabililor mijlocii, subliniind faptul că noua măsură cauzează costuri în plus și timp pierdut inutil pentru această categorie de antreprenori. Dar pentru că ANAF nu dorește să schimbe procedura curentă de colectare a impozitelor, vom soluționa prin lege ca întreprinderile mijlocii să plătească impozitele la direcțiile județene, cât mai aproape posibil de sediul lor”, a precizat Cseke Attila.

În cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget Finanțe a Senatului, poziția Uniunii a fost susținută de senatorul UDMR, Tánczos Barna, care a subliniat: ”Codul de Procedură Fiscală în vigoare oferă, într-adevăr, posibilitatea pentru ANAF de a delega sarcina colectării impozitului pentru întreprinderile mijlocii către centrele sale regionaleDar ar fi fost, de asemenea, posibilă și ca gestionarea acestor obligații fiscale să rămână în continuare în atribuția direcțiilor financiare județenePotrivit UDMR, ANAF a ales cea mai nefavorabilă dintre cele două opțiuni, atunci când a decis în luna februarie a anului trecut ca, contribuabilii mijlocii să își achite obligațiile fiscale la oficiile de la nivel regionalÎn urma acestei dispoziții, anul trecut și în acest an antreprenorii au trebuit să facă sute de kilometri pentru a-și plăti impozitele. De exemplu, o întreprindere mijlocie din Satu Mare sau Bihor a trebuit să își achite impozitele în Cluj-Napoca, iar antreprenorii din Harghita sau Mureș au fost nevoiți să se deplaseze la Brașov în acest scop. Este necesar să se încheie cât mai curând posibil plimbarea inutilă a antreprenorilor în alte județe. Soluția definitivă în acest caz este proiectul de lege al UDMR, care reglementează în mod clar faptul că pentru contribuabilii mijlocii, singura procedură de a plăti impozite să fie direcția județeană de finanțe