Cseke Attila: Funcționarii publici nu trebuie să lupte singuri pentru dreptatea lor, am găsit soluții legale pentru ca ei să nu fie obligați să restituie retroactiv drepturile salariale legitime

14.11.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: Funcționarii publici nu trebuie să lupte singuri pentru dreptatea lor, am găsit soluții legale pentru ca ei să nu fie obligați să restituie retroactiv drepturile salariale legitime

„UDMR consideră că nu este corect să fie abandonați funcționarii care au beneficiat în ultimii doi ani de sporuri salariale  suplimentare, ca urmare a deciziei consiliului local sau județean, ori prin contractul colectiv de muncă și pe care acum Curtea de Conturi le recuperează, considerându-le nejustificate. Este inacceptabil ca dezbaterea legală în privința beneficiilor să aibă consecințe negative asupra angajaților, ei neavând nici o vină pentru situația creată. Din acest motiv, Uniunea încearcă să se asigure prin metode legale ca angajații să nu fie nevoiți să se lupte singuri pentru dreptatea lor, acționând în judecată Curtea de Conturi. Plenul Senatului a adoptat astăzi amendamentul nostru, potrivit căruia angajații nu vor fi obligați la plata retroactivă a beneficiilor salariale suplimentare”, a declarat, marți, Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

Legiuitorul UDMR a precizat faptul că, în perioada septembrie 2015 - iulie 2017, prin aplicarea vechilor prevederi ale Legii salarizării unitare, hotărârile consiliilor locale și județene, dar și contractele colective de muncă, au dispus aprobarea diverselor beneficii salariale suplimentare pentru angajați.

 „Aceste sporuri au fost plătite  angajaților de către instituțiile centrale și locale. Curtea de Conturi a decis, ulterior, că aceste venituri de natură salarială au fost ilegale, deși există o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spune că drepturile acordate prin hotărâri ale consiliilor locale și prin contractele colective de muncă trebuie achitate. Curtea de Conturi a delegat instituțiilor și administrațiilor centrale și locale recuperarea de la angajații săi a sumelor respective. Aceste sume sunt acum deduse din salariile angajaților, iar ei nu le pot contesta decât dacă acționează în instanță Curtea de Conturi”, a explicat senatorul UDMR. 

Cseke Attila consideră că nu este corect ca angajații să sufere prejudiciul cauzat de acest litigiu, deoarece nu sunt responsabili pentru situația care a apărut.

”Sporurile lor au fost aprobate printr-o decizie a consiliului judeţean sau local sau au fost prevăzute prin contracte colective de muncă, banii fiind încasați și cheltuiți. Evident că se creează nemulțumiri din cauza faptului că aceste sume sunt deduse din salariul lunar actual. Reprezentanții PSD au înaintat Parlamentului o propunere de act normativ potrivit căreia angajații "Apele Române SA" nu trebuie să-și returneze indemnizațiile primite până în iulie 2017. Propunerea UDMR a fost aceea ca exonerarea de plată să vizeze nu numai angajații Apelor Române - așa cum se prevedea în proiectul elaborat de inițiatori – ci toți angajații instituțiilor de stat și ai administrațiilor publice centrale și locale”, a subliniat liderul senatorilor UDMR.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.