Cseke Attila: La propunerea UDMR, noul Cod Administrativ interzice discriminarea de către un funcționar public

10.06.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: La propunerea UDMR, noul Cod Administrativ interzice discriminarea de către un funcționar public

"Noul Cod Administrativ ar fi birocratizat și centralizat, în continuare, procedura de ocupare a posturilor de funcționari publici și, prin urmare, ar fi împiedicat, astfel, funcționarea administrațiilor locale. La propunerea UDMR, Comisia specială parlamentară a eliminat articolele care ar fi complicat procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de funcționari publici. Totodată, la inițiativa Uniunii, legislația va include dispoziții privind comportamentul funcționarilor publici, care, în mod clar, le va impune să respecte drepturile fundamentale ale omului, va interzice tratamentul umilitor și orice formă de discriminare”, a subliniat Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, referitor la aspectele noului Cod Administrativ privind regimul funcționarilor publici, după aprobarea raportului în Comisia parlamentară specială, care a dezbătut proiectul de lege. Noul act normativ, care conține și amendamentele UDMR, va fi prezentat, luni, în plenul Senatului. 

Cseke Attila, membru al comisiei speciale care a dezbătut noul  Cod Administrativ, a declarat că, în baza susținerii UDMR, a fost anulată prevederea potrivit căreia persoanele care doresc să ocupe un post de funcționar public trebuie mai întâi să fie incluse într-un sistem centralizat prin participarea la un concurs la nivel național, organizat anual.

”Acest lucru nu ar însemna un loc de muncă concret, ci doar faptul că persoana a fost admisă în corpul funcționarilor publici. Apoi, în cazul în care administrația locală scoate la concurs un post adecvat, pentru ocuparea acestuia ar fi trebuit organizat un concurs separat. Un astfel de sistem centralizat nu este benefic nici pentru angajat, nici pentru administrația locală, face imposibilă ocuparea unui loc post de funcționar public într-o perioadă de timp previzibilă, deoarece se pot înscrie la concurs doar acele persoane care figurează deja în sistem", a explicat Cseke Attila.

Senatorul UDMR consideră ca fiind o schimbare importantă faptul că noul Cod Administrativ va include, de asemenea,  principii de bază privind comportamentului funcționarilor publici, un cod de conduită care le va interzice orice formă de discriminare.

”Au fost destule exemple de situații în care funcționarii publici au fost discriminați pe criterii etnice sau din alte motive, umilindu-se cetățenii. Amendamentele UDMR vizează evitarea, în viitor, a situațiilor similare. De acum încolo, concursul pentru ocuparea posturilor de funcționari publici va trebui să includă obligatoriu și întrebări referitoare la drepturile fundamentale ale omului și tratamentul egal al cetățenilor”, a subliniat senatorul UDMR.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.