Cseke Attila: Majoritatea amendamentelor la Legea privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii au fost propuse de organizațiile profesionale din domeniul juridic

21.12.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: Majoritatea amendamentelor la Legea privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii au fost propuse de organizațiile profesionale din domeniul juridic

”Amendamentele care au ca obiect de reglementare funcționarea CSM vizează consolidarea profesionalismului, peste trei sferturi din modificările acceptate au fost formulate de specialiștii din domeniul juridic. Dintre toate proiectele de lege privind reforma sistemului juridic, acest act normativ include, procentual, cele multe propuneri inițiate de organizațiile profesionale. Acest procent ridicat demonstrează schimbările importante și necesare ale proiectului, prin urmare l-am susținut în votul final din Senat" a declarat senatorul UDMR, Cseke Attila.

Modificarea legislativă impune condiții profesionale mai stricte pentru recrutarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Până în prezent, singura cerință era ca persoana candidată să fie judecător sau procuror. Pe viitor pot  deveni membrii ai CSM numai persoanele care au cel puțin 7 ani de vechime în funcția de judecător sau procuror și care nu au avut abateri disciplinare în ultimii 3 ani ", a subliniat senatorul Uniunii. Cseke Attila a mai adăugat că atribuțiile CSM au rămas neschimbate în numirea Procurorului General și a Procurorului General al DNA. Pentru  cele două poziții propunerile vor fi făcute de ministrul justiției. Nominalizările vor fi avizate de CSM, iar numirea rămâne în atribuția președintelui statului.

„Modificarea legii consolidează independența politică a Inspecției Judiciare, deoarece aceasta funcționează ca personalitate juridică în cadrul CSM, la fel ca și până acum, dar acționează independent de CSM, de instanțele judecătorești și de parchete. Este, de asemenea, o schimbare faptul că, în viitor, numai autoritatea judiciară va fi titularul acțiunii disciplinare împotriva judecătorilor și procurorilor. Până acum această posibilitate aparținea și ministrului justiției și președintelui ICCJ”, a subliniat Cseke Attila, adăugând că, și această modificare vizează consolidarea profesionalismului.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.