Cseke Attila: Măsurile de prevenție sunt în sprijinul antreprenorilor – autoritățile fiscale să nu sancționeze prima abatere

31.10.2017 | Senat

“În 2016, UDMR a fost prima formaţiune care a elaborat și a introdus în Parlament proiectul său de lege privind combaterea evaziunii fiscale și a măsurilor preventive, din  care o parte a fost inclusă într-un proiect de lege, în luna iunie a acestui an. Senatul a adoptat, azi, inițiativa legislativă, cu sprijinul UDMR, deoarece, așa cum am formulat și în propriul nostru proiect de act normativ, am solicitat autorităților fiscale să nu penalizeze companiile pentru prima abatere, ci să elaboreze, mai degrabă, un plan de acțiune care să permită antreprenorului în cauză să remedieze deficiențele sau posibilele abateri”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, după votul final din ședința de plen.

Senatorul UDMR consideră că statul trebuie să creeze un cadru legal care să stimuleze activitățile economice și nu să facă imposibilă desfășurarea acestora: „Dacă există un cadru legal bine elaborat, care nu este punitiv ci, cu precădere, preventiv, creăm un mediu antreprenorial profitabil pentru toți. Însă, pentru aceasta este necesar ca legea să acorde autorităților fiscale atribuții consultative, datorită cărora antreprenorul are posibilitatea de a remedia deficiențele sau eventualele nereguli fiscale prin intermediul planului de acțiune preventivă elaborat de autorități”.

Cseke Attila a precizat că aceste măsuri de prevenție sunt necesare și pentru că legislația în România se schimbă de la o zi la alta, se modifică permanent prevederile legale din acest domeniu, iar multe societăți nu reușesc să țină pasul cu introducerea noilor prevederi. Totodată, sunt frecvente și cazurile în care dispozițiile legale se contrazic sau interpretarea lor este îndoielnică în multe privințe, astfel încât acestea trebuie clarificate.