Cseke Attila: Până în 2020 România trebuie să se conecteze la rețeaua de autostrăzi vest-europene

12.07.2017 | economie

„Marți a fost inaugurat șantierul tronsonului de autostradă care leagă localitățile Berettyóújfalu și Nagykereki din Ungaria, ajungând astfel la granița cu România. Este nevoie doar de voință politică pentru a apropia România, Transilvania, de Europa de Vest. Vrem să circulăm pe autostrăzi reale, de asfalt, nu din hârtie. UDMR cere insistent Guvernului României să considere o prioritate construcția Autostrăzilor Transilvania Nord și Transilvania Sud, deoarece acestea vor avea ca rezultat relansarea economică și bunăstare”, a declarat senatorul UDMR, Cseke Attila, marți, 11 iulie, după ce a participat în Ungaria la evenimentul care marchează începerea lucrărilor de construcție a tronsonului de autostradă de 29,5 km, între localitățile Berettyóújfalu-Nagykereki, până la granița cu România.

Şantierul face parte dintr-o autostradă planificată, M4, ce duce spre Budapesta. Termenul de finalizare a lucrărilor de execuție este stabilit pentru primul trimestru al anului 2020. Până atunci, România mai trebuie doar să se conecteze la coridorul de transport vest-european prin construcția Autostrăzii Transilvania Nord.

„Costul lucrărilor de execuție pentru tronsonul din Ungaria este de aproximativ 300 milioane euro”, a afirmat Cseke Attila, adăugând: ”Salutăm decizia Guvernului maghiar de a pune accent pe această investiție, o autostradă înseamnă rapiditate, conectivitate, siguranță în circulație. Tocmai din acest motiv, UDMR susține ferm lansarea, cât mai curând, a licitațiilor pentru execuția lucrărilor Autostrăzii Transilvania Nord. De aceea este importantă și continuarea construcțiilor pe celelalte porțiuni dintre Borș și Suplacu de Barcău, pentru ca România să aibă posibilitatea de a se conecta, astfel, la rețeaua de autostrăzi europene”.

La eveniment au fost prezenți și Vitányi István, deputat FIDESZ în Parlamentul Ungariei, Homolya Róbert, secretar de stat în Ministerul Transporturilor din Guvernul Ungariei, și Muraközi István, primarul orașului Berettyóújfalu.