Cseke Attila: Respingerea în Senat a proiectului de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare transmite un mesaj negativ, dar nu diminuează cu nimic semnificația acestei sărbători pentru comunitatea maghiară din România

14.11.2017 | Senat

"În ultimele luni, au fost vehiculate foarte multe informații false, dezinformări legate de semnificația zilei de 15 martie. Timp de 27 de ani, până în luna iunie a acestui an, nimeni nu a avut nicio problemă cu sărbătoarea noastră, nici cu mesajul zilei de 15 martie, nici cu felul în care am sărbătorit noi, maghiarii din Transilvania, această zi istorică. În luna iunie, partidele politice românești au folosit proiectul nostru de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, drept un instrument pentru disputele politice între partidele românești, iar de atunci sărbătoarea noastră a devenit o problemă delicată și ca rezultat al retoricii antimaghiare care s-a propagat de la acel moment până acum, Senatul a respins, azi, în calitate de primă Cameră decizională, proiectul de lege inițiat de UDMR. Uniunea crede în continuare că problemele apărute în relația dintre majoritate și minoritate pot fi soluționate numai prin dialog, prin urmare am răspuns deschis, în cadrul dezbaterii din Senat, tuturor întrebărilor adresate, iar în Camera Deputaților, de asemenea, vom răspunde la toate întrebările legate de proiectul nostru legislativ. În același timp, subliniem din nou, necesitatea neimplicării chestiunii minorităților în disputele politice dintre partidele românești, în caz contrar țara nu va înregistra niciodată progrese în domeniul protecției minorităților”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, luni, după ce plenul Camerei superioare a Parlamentului a respins proiectul de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare.

Potrivit lui Cseke Attila atitudinea de astăzi a clasei politice românești față de o dorință legitimă a comunității maghiare se află în contradicție cu modul în care aceasta s-au raportat în toți anii trecuți la această sărbătoare. ”În ultimii 20 de ani, 2 președinți de stat și 10 prim-miniștri au adresat maghiarilor mesaje aniversare cu prilejul sărbătoririi zilei 15 martie. În mesajele lor au salutat spiritul de libertate al zilei de 15 martie și au apreciat atitudinea demnă cu care au sărbătorit maghiarii din Transilvania această zi. Comunitatea maghiară, la rândul ei, a apreciat atitudinea corectă a elitei politice românești. Prin proiectul de lege, UDMR nu a solicitat altceva decât acordarea unui cadru instituțional acestei stări de normalitate, recunoașterea prin lege a acestei zile ca sărbătoare pentru membrii comunității maghiare. Inițiativa noastră nu încalcă interesele majorității și nu conține nimic care nu a fost anterior acordat și altor minorități naționale din România. Traian Băsescu, în calitatea sa de șef de stat, a promulgat acum câțiva ani legea privind sărbătorile comunității romilor și tătarilor din România. Însă acum, în ceea ce privește sărbătoarea maghiarilor, partidele de opoziție românești au creat în ultimele luni o atmosferă naționalistă, în care nici o majoritate nu putea fi asigurată în vederea  adoptării proiectului de lege, deși prin această inițiativă nu s-a cerut niciun drept privilegiat pentru maghiari, numai ceea ce a fost acordat  comunității rome și tătare de mai bine de zece ani”, a subliniat liderul senatorilor UDMR.

Cseke Attila a declarat că, deși Senatul a respins proiectul de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, aceasta nu înseamnă că maghiarii din Transilvania nu vor sărbători anul viitor.

"În ultimii 27 de ani am comemorat Revoluția de la 1848-1849 în cadrul a mii de festivități în toată Transilvania și sunt convins că și de acum înainte vom sărbători cu aceeași demnitate, într-un număr la fel de mare ca și până acum, dacă nu chiar mai mulți. Recunoașterea sărbătorii noastre de către statul român ar fi fost o expresie bună a faptului că majoritatea respectă cea mai mare comunitate minoritară care trăiește în România, că ascultă și respectă cererile sale legitime și nu îi consideră pe membrii săi ca cetățeni de rangul doi ai acestei țări", a afirmat Cseke Attila.

Senatorul UDMR a reacționat, de asemenea, și la atitudinea antimaghiară, instigatoare a senatorului PMP, Traian Băsescu, din cadrul dezbaterii plenare de astăzi. Cseke Attila a reiterat faptul că dezvoltarea relațiilor româno-ungare depind, de asemenea, și de elitele politice din România: „Timp de zece ani, Traian Băsescu, în calitatea sa de șef al statului, a transmis o atitudine pozitivă și de normalitate prin Administrația Prezidențială, având an de an un mesaj de salut pentru maghiarii din Transilvania. Din păcate, tot ce a construit în cei zece ani ca președinte al statului, a reușit să distrugă, ca senator, în patru luni. Declarațiile sale de azi sunt total contrare mesajelor festive pe care le-a transmis de-a lungul anilor: acum neagă faptul că maghiarii au dreptul să sărbătorească cu demnitate ziua de 15 martie și pune sub semnul întrebării chiar și ideea reprezentată de sărbătoarea noastră."