Cseke Attila: Strategia de dezvoltare regională a României ar trebui să se refere mai degrabă la reducerea decalajelor economice, decât la concentrarea dezvoltării teritoriale

07.12.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: Strategia de dezvoltare regională a României ar trebui să se refere mai degrabă la reducerea decalajelor economice, decât la concentrarea dezvoltării teritoriale

„Strategia de dezvoltare regională a României conține multe deficiențe și urmează o politică înșelătoare. Deși definește destinul țării până în 2035, nu oferă soluții utile pentru problemele reale. Suntem convinși că nu este adecvată urmărirea principiului concentrării în cheltuirea resurselor financiare, mai exact consolidarea celor 8-9 mari orașe cu potențial economic deja dezvoltate, și neglijând regiunile, localitățile rămase în urmă. Strategia de dezvoltare teritorială ar trebui să urmărească principiul reducerii decalajelor economice, iar regiunilor, zonelor și localităților mai puțin dezvoltate ar trebui să li se acorde mai mult sprijin economic și financiar în următorii ani. Grupul UDMR din Senat a prezentat în cadrul lucrărilor din comisii 70 de amendamente la actul normativ care conține strategia de dezvoltare, prin care am inițiat remedierea deficiențelor și o schimbare completă a conceptului, însă doar o mică parte a acestora a fost adoptată. Senatul a refuzat să renunțe la principiul concentrării. Prin urmare, grupul UDMR din Senat nu a susținut strategia de dezvoltare regională la votul de miercuri”, a declarat Cseke Attila, liderul senatorilor Uniunii, la finalul ședinței de plen.

Legiuitorul UDMR a explicat că strategia de dezvoltare este rezultatul mai multor ani de activitate, a mai multor guverne care au lucrat la elaborarea acestui proiect, dar rezultatele acestor eforturi nu s-au reflectat în rezultatul final, în varianta care a ajuns pe masa Parlamentului.

”Strategia ignoră complet faptul că, în ultimii 27 de ani, s-au perpetuat diferențe enorme între regiunile de dezvoltare, dar și în interiorul regiunilor, între județe și localități, în raport cu nivelurile de dezvoltare economică. Aceste diferențe se vor adânci și mai mult, deoarece prevederile și direcțiile cuprinse în proiect vor fi obligatorii până în 2035 la toate nivelurile administrației publice. Ca să nu mai vorbim de faptul că, până în anul 2023, ar trebui să se aloce în total 25 de milioane de euro din bugetul de stat în acest sens, și vor împovărate administrațiile locale și județene cu 22 de miliarde de euro, însă fără a se indica sursa acestor sume",a subliniat Cseke Attila.

Senatorul UDMR a mai criticat și faptul că o parte semnificativă dintre cele 311 de pagini ale strategiei de dezvoltare, 290 pagini conțin studii, statistici, hărți, articole din presă care ar fi avut loc în expunerea de motive, nu în textul legii.

Cseke Attila a mai spus că UDMR a reușit totuși să adopte unele amendamente rectificatoare în cadrul lucrărilor din comisii.

”La inițiativa legiuitorilor Uniunii, au fost eliminate din textul legii prevederile conform cărora cererile de finanțare depuse din partea marilor orașe ar fi beneficiat din start de mai multe puncte în cadrul concursurilor de finanțare. În plus, la propunerea noastră, s-a scos din lege interdicția ca pe viitor să nu fie permisă construcția clădirilor cu sisteme de încălzire pe combustibili fosili în România. Considerăm importantă și susținem trecerea la sistemele de încălzire ecologice și cu consum redus de energie, însă trebuie să înțelegem, totodată, că țara nu este pregătită, în prezent, pentru interzicerea completă a încălzirii cu lemne sau cărbune, mai ales în mediul rural", a explicat senatorul UDMR. El a mai adăugat că strategia de dezvoltare ar fi interzis localităților să-și extindă zonele intravilane, dar UDMR a solicitat retragerea acestei prevederi, care a fost votată de plenul Senatului.

Uniunea a cerut, de asemenea, o completare la articolul privind conservarea patrimoniului construit. Forma inițială a legislației a subliniat importanța protejării patrimoniului construit în vederea păstrării identității naționale. UDMR a propus ca legea să includă și menținerea specificului și patrimoniului regional și local.

”La propunerea UDMR a fost inclus, de asemenea, în textul strategiei de dezvoltare, faptul că România consideră o prioritate consolidarea rolului său nu numai în contextul Europei de Sud-Est, ci și în cel al Europei Centrale. Din punct de vedere economic și politic, este interesul strategic al țării de a se îndrepta spre Occident”, a subliniat senatorul UDMR.

Senatul a votat strategia de dezvoltare teritorială în calitate de primă Cameră sesizată, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaților. UDMR își menține propunerile respinse de Senat și în Camera inferioară a Parlamentului.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.