Cseke Attila: trebuie asigurate fonduri pentru administrațiile publice locale

06.06.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: trebuie asigurate fonduri pentru administrațiile publice locale

„Administrațiile publice locale pot fi eficiente doar dacă, pe lângă atribuirea lor cu competențe reale, independență în luarea deciziilor și posibilitate de inițiativă, primesc și fondurile necesare pentru realizarea proiectelor derulate. Din acest motiv este foarte important ca noul Cod administrativ să cuprindă nu doar prevederi care stabilesc unele principii de urmat, dar și măsuri concrete și surse de finanțare. Comisia specială a Parlamentului a adoptat o inițiativă susținută și de UDMR referitoare la identificarea unei surse de finanțare pentru autoritățile publice locale și județene provenind din veniturile încasate din concesiunile proprietăților publice privind exploatările de suprafață. Până în prezent, veniturile care rezultau din contractele de concesiune au fost virate, în totalitate, în bugetul central, iar autoritățile locale nu au avut posibilitatea de a beneficia de o parte din aceste fonduri, din care ar fi putut finanța proiecte locale de dezvoltare”, a subliniat miercuri, în legătură cu modificarea Codului administrativ,   liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Senatorul din județul Bihor a adăugat că UDMR susține de mai mulți ani necesitatea distribuirii acestor fonduri provenite din contractele de concesiune între bugetul central de stat și cel al autorităților locale și județene, iar amendamentul susținut de Uniune, și adoptat de Comisie, este un pas important în acest sens „Conform propunerii noastre 40 la sută din veniturile care provin din contractele de concesiuni vor fi virate către administrația județului unde se realizează exploatările de suprafață, 40 la sută către autoritatea locală, iar 20 la sută în bugetul central. Astfel Consiliile Județene și cele locale vor avea posibilitatea de a derula proiecte de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii. Acest lucru este important pentru că întreprinderile care exploatează în astfel de zone, carierele de piatră și pietriș de exemplu, uzează drumurile din localitate, iar astfel autoritățile locale și județene sunt compensate” a arătat Senatorul UDMR.

UDMR a sprijinit, și va trata mereu cu prioritate consolidarea administrațiilor locale și extinderea serviciilor prestate de către acestea cetățenilor, a precizat senatorul adăugând că acest lucru presupune și o finanțare adecvată. Virarea a 80 la sută din venitul realizat din contractele de concesiune către administrațiile publice locale și județene este un pas făcut în beneficiul comunităților locale care se vor putea bucura astfel de rezultatele unor proiecte de modernizare și dezvoltare, a conchis Cseke Attila.

Dezbaterea Codului administrativ în Comisia de specialitate, se va încheia în această săptămână urmând ca proiectul de lege să fie dezbătut în plenul Senatului, iar decizia finală în cazul acestei propuneri de modificare legislativă să fie luată de Camera Deputaților.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.