Cseke Attila: Trebuie garantate sursele de venit pentru administrațiile locale

02.11.2017 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: Trebuie garantate sursele de venit pentru administrațiile locale

„UDMR continuă să susțină principiul că administrațiile locale au nevoie de mai multă autonomie financiară. Am spus acest lucru și în campania electorală și, în baza aceluiași principiu, acționăm și acum în Legislativ: o parte cât mai însemnată a veniturilor încasate la nivel local trebuie să rămână în gestiunea administrațiilor locale. Impozitul pe venitul personal este una dintre cele mai mari surse de venit ale administrației publice locale, însă din cauza sistemului centralizat, numai o parte din sumele generate vor fi returnate bugetelor administrației publice locale în cadrul redistribuirii sumelor de la București. Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins ieri inițiativa Uniunii prin care am propus creșterea procentului redistribuit din impozitul pe venit de la 71,5%, cât este în prezent, la 80%”., a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

Cseke Attila a reiterat și faptul că, având în vedere măsura planificată de Guvern, de a reduce impozitul pe venit al persoanelor fizice de la 16 la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018, vor fi și mai puțini bani disponibili în bugetele locale: „În conformitate cu actualele reglementări, 71,5% din veniturile din impozitul pe venitul personal sunt realocate la nivel local, după cum urmează: 41,75% sunt acordate administrației locale, 11,25 % consiliilor județene, iar 18,5% sunt alocate de către direcțiile județene de finanțe bugetelor județene și locale pe baza criteriilor stabilite prin lege. Dacă va fi redus nivelul de impozitare pentru veniturile din salarii, administrațiile locale vor primi mai puțini bani la redistribuire. Proiectul de lege elaborat de UDMR ar fi sugerat o soluție și pentru această situație, dacă partidele care formează coaliţia guvernamentală nu ar fi respins, fără echivoc, proiectul de act normativ”.

Inițiativa legislativă a Uniunii privind finanțele publice a fost supusă votului în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind în acest caz Camera Deputaților. Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, a spus că dacă Guvernul va reduce la 10% impozitul pe venit de la 1 ianuarie, atunci UDMR este obligată să ia măsuri suplimentare pentru ca un procent cât mai însemnat din taxele plătite  să rămână în vistieria comunităților locale.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.