Cseke Attila: Una din prioritățile noastre în cadrul dezbaterii Codului Administrativ este păstrarea forței comunităților locale din regiunile dispersate

14.03.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Cseke Attila: Una din prioritățile noastre în cadrul dezbaterii Codului Administrativ este păstrarea forței comunităților locale din regiunile dispersate

Dezbaterea proiectului privind Codul Administrativ a continuat, marți, în Comisia de administrație publică din Senat. UDMR a prezentat, și de această dată, o serie de propuneri de modificare în vederea diminuării birocrației și a solicitat eliminarea articolelor care defavorizează comunitățile maghiare din Transilvania, în special pe membrii din comunitățile maghiare dispersate.

„Puterea și reprezentarea intereselor comunității maghiare vor fi diminuate prin includerea în noul Cod Administrativ a chestiunilor legate de patrimoniul imobiliar al administrațiilor locale. Normele actuale ar fi modificate astfel încât ar fi extrem de dezavantajoase pentru comunitățile maghiare dispersate și pentru administrațiile în care comunitatea maghiară are mai puțini consilieri. Potrivit noului proiect de lege, în locul majorității calificate de două treimi de până acum, ar fi suficient jumătate plus unu din voturi pentru adoptarea deciziilor privind patrimoniul în consiliile locale și județene. În acest caz, județe precum Arad sau Maramureș pot, de exemplu, decide să închirieze sau să dea în chirie proprietăți, sau să încheie contracte de concesionare, și fără votul reprezentanților comunității maghiare în consilii. Prin urmare, UDMR solicită ca în consiliile locale și județene să se decidă asupra problemelor de patrimoniu cu votul unei majorități de două treimi", a declarat Cseke Attila, marți, după ședința Comisiei.

Liderul grupului UDMR din Senat, membru în Comisia de Administrație Publică din Senat, a adăugat că proiectul de lege impune o singură excepție pentru majoritatea de jumătate plus unu, iar acesta privește vânzarea-cumpărarea de bunuri imobiliare.

„În toate celelalte aspecte legate de proprietăți, însă, această proporție de jumătate plus unu ar fi suficientă. Aceste decizii sunt foarte importante, iar o administrație locală mare decide în fiecare lună asupra a zeci de închirieri și concesiuni. Nu ne putem permite ca membrii comunității maghiare să nu își facă auzită vocea în astfel de situații”, a subliniat Cseke.

Liderul grupului  a declarat, de asemenea, că UDMR va susține propunerea din proiectul legislativ referitoare la ocuparea funcțiilor publice de conducere, cum ar fi şefi de birouri sau șefi serviciu, care prevede ca și criteriu mai multă experiență profesională pentru ocuparea acestor posturi.

„Oamenii care ocupă poziții de conducere trebuie să aibă o experiență vastă și cunoștințe temeinice pentru a lua decizii responsabile”, consideră Cseke Attila.

El a adăugat că UDMR a propus simplificarea procedurii de selecție a funcționarilor publici. “Nu susținem propunerea ca evaluarea secretarilor unităților administrativ-teritoriale să fie efectuată în locul conducătorului administrației locale, de o comisie alcătuită din consilieri, primari și funcționari publici. În cazul unei evaluări realizate de o astfel de comisie, există o probabilitate ca rezultatul final al evaluării să fie influențat de diverse acorduri și interese", a subliniat senatorul UDMR.

Au fost depuse foarte multe amendamente de modificare ale proiectului Codului Administrativ, comisia de specialitate a Senatului amânând din această cauză finalizarea dezbaterilor  până la jumătatea lunii aprilie. Până la această dată vor avea loc dezbaterile și votul asupra amendamentelor în comisie, iar apoi votul în plen. După votul Senatului, Camera Deputaților va dezbate ca for decizional proiectul de lege.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.