Csép Éva Andrea: avem nevoie de un sistem de protecție socială mai eficient

25.04.2018 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Csép Éva Andrea: avem nevoie de un sistem de protecție socială mai eficient

Miercuri, în plenul Camerei inferioare a Parlamentului, deputatul UDMR de Mureș, Csép Éva Andrea, a atras atenția colegilor săi asupra situației în care se află copiii din sistemul de protecție socială și tinerii post-instituționalizați. 

Secretarul  Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a arătat că sistemul de protecție socială din România se află în incapacitatea de a oferi tuturor copiilor și tinerilor suportul de care au nevoie pentru o performanță școlară adecvată, pentru un echilibru mental și emoțional, și pentru dobândirea deprinderilor pentru o viață independentă.

 „Avem posibilitatea de a sprijini acești tineri și de a le da o șansă la o viață deplină doar prin crearea unor politici publice și legi care reglementează adecvat funcționarea acestor instituții ale statului, pentru că integrarea lor în societate prezintă o problemă gravă în momentul de față. Avem datoria de a crea cadrul legal care va servi interesele acestor tineri pe termen lung”, a atras atenția Csép Éva Andrea.

 Csép a accentuat importanța unui dialog continuu pe acest subiect și a unei colaborări între instituții, factorii de decizie politică și organizațiile nonguvernamentale din domeniu. Totodată, deputatul UDMR a enumerat trei principii de bază care, în opinia sa, ar trebui să se regăsească în strategia națională conform căreia statul ar putea sprijini copiii din sistemul de protecție socială și tinerii post-instituționalizați.

 „Avem nevoie de un cadru legal eficient, care să ofere posibilitatea ca acești copii și tineri să crească într-un mediu familial. Totodată trebuie suplimentat numărul de personal calificat, capabil să încurajeze și să stimuleze tinerii în a deveni cetățeni activi. Este nevoie de mai multe centre de tranziție în subordinea autorităților publice, sprijinite de stat, care să primească tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și să îi îndrume pentru a începe viața de adult activ”, a conchis Csép Éva Andrea.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.