Csép Éva Andrea: Decizia Ministerului Muncii va avea consecințe neprevăzute pe plan național

13.02.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Csép Éva Andrea: Decizia Ministerului Muncii va avea consecințe neprevăzute pe plan național

Ministerul Muncii comite o greșeală enormă prin decizia de a reduce finanțarea organizațiilor neguvernamentale furnizoare de servicii socialeConform celor mai recente reglementări ale ministerului de resort, doar 60 la sută din sumele plătite în luna ianuarie în acest scop vor fi alocate și în luna februarie. Majoritatea sumelor tăiate reprezintă cheltuielile pentru activitățile de îngrijire la domiciliu a bolnavilor și cele destinate activităților pentru copii. În luna decembrie a anului trecut, Guvernul de atunci a aprobat aceste subvenții și pentru anul 2017, prin urmare ONG-urile furnizoare de servicii sociale au contat pe alocarea acestor sume de bani. Cu toate că Parlamentul și-a îndeplinit atribuțiile în acest sens, iar în bugetul de stat au fost prevăzute subvențiile pentru activitatea ONG-urilor, Ministerul Muncii a suspendat aceste plăți în mod arbitrar”, a declarat deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, secretar al Comisiei de muncă și protecție socială din Parlament, după anunțul ministrului privind suspendarea finanțării de la buget a organizațiilor nonguvernamentale furnizoare de servicii sociale în luna februarie.

Consiliul Reprezentanților Unionali a adoptat anul trecut o hotărâre privind sprijinirea ONG-urilor furnizoare de servicii sociale și a inițiat mai multe proiecte legislative în vedere susținerii acestui demers. De asemenea, UDMR a purtat discuții în mod continuu cu reprezentanții Guvernului anterior reușind să obțină alocarea subvențiilor necesare pentru întregul an 2017. Însă, actualul ministru al Muncii a decis, în mod arbitrar, să anuleze acest rezultat, iar consecințele vor fi neprevăzute pe plan național”, a subliniat Csép Éva Andrea.

Deputatul UDMR de Mureș a reiterat faptul că UDMR a susținut în mod repetat faptul că furnizorii de servicii sociale au nevoie de un sprijin normativ previzibil, deoarece aceste ONG-uri preiau efectiv sarcina statului.

„Practica dovedește faptul că, la fel ca în cazul educației și învățământului, ministrul Muncii rescrie sistemul după propriul plac. Tocmai din acest motiv, UDMR va iniția elaborarea unui Cod Social prin care să putem garanta finanțarea serviciilor sociale furnizate de organizațiile nonguvernamentale. Trebuie găsite soluții urgente, deoarece nu numai situația angajaților din organizații, dar și a serviciilor sociale implicate este incertă. În consecință, prin interpelare în fața Parlamentului, vom cere explicații ministrului Muncii, dar pentru a asigura funcționarea pe termen lung a sistemului trebuie elaborat și un cadru juridic stabil”, a conchis Csép Éva Andrea, deputat UDMR.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.