Csoma Botond: Am responsabilitatea de a reprezenta în Parlament cetățenii județului

15.06.2017 | Camera Deputaţilor

Foto: Serar Szabolcs

În cadrul unei conferințe de presă susținute azi, deputatul UDMR, Csoma Botond, a prezentat un bilanț al activității parlamentare din prima jumătate a anului 2017. „Ca deputat, am responsabilitatea de a reprezenta cu prioritate interesele cetățenilor județului Cluj, prin urmare, în ultima perioadă am adresat mai multe interpelări privind problemele care vizează județul nostru. Este vorba despre 5 astfel de intervenții în plen, dintre care 4 au primit deja răspuns în scris și verbal”, a relatat deputatul UDMR la începutul prezentării sale.

Interpelările au avut ca subiect retrocedarea Parcului Feroviarilor, menținerea claselor cu specializarea științele naturii la Liceul Teoretic Brassai Sámuel, barajul de la Sâncraiu și Călățele, respectiv disensiunile create în jurul drapelului Transilvaniei.

”Situația actuală a Parcului Feroviarilor este de neconceput, administrația locală clujeană dorește renovarea spațiului public, dar nu se poate face decât în cazul în care zona se află în proprietatea sa, iar în prezent Compania de Căi Ferate CFR deține statutul de proprietar al parcului. În interpelarea pe care am adresat-o Ministerului Transporturilor am solicitat ministrului ca, printr-o OUG, să retrocedeze parcul în proprietatea administrației locale. Răspunsul scris la solicitarea mea a venit pe data de 27 martie, prin care am fost înștiințat că problema va fi cât mai curând pusă pe ordinea de zi a ministerului. După două luni în care nu am constatat nici un progres în vederea soluționării cererii, am trimis o nouă notificare ministrului de resort cu privire la acest subiect, la care încă aștept un răspuns”, a detaliat Csoma Botond.

Referitor la situația clasei de științe ale naturii de la Liceul Teoretic Brassai Sámuel, deputatul UDMR a prezentat pe 21 martie Ministerului Educației documentul prin care a cerut menținerea clasei cu această specializare, având în vedere că aceasta are o continuitate mult mai mare decât, de exemplu, clasa cu profil de turism, înființată recent. O soluție ar fi mai degrabă desființarea acesteia din urmă. Răspunsul se cunoaște: ISJ are drept exclusiv în privința finalizării planului de școlarizare, prin urmare ministerul nu poate interveni în acest subiect.

„Detaliile scandalului creat în jurul steagului Transilvaniei le-am prezentat și în trecut: Jandarmeria a transferat responsabilitatea asupra organizatorilor, pentru acțiunea în urma căreia patru cetățeni au fost sancționați în timpul desfășurării manifestărilor dedicate comemorării zilei de 15 martie, pentru că au purtat steagul Transilvaniei în timpul marșului. Potrivit procesului verbal întocmit de reprezentanții Jandarmeriei, organizatorii evenimentului aveau obligația de a atrage atenția participanților cu privire la interzicerea steagului și să îi someze pe aceștia să renunțe la purtarea drapelului. Însă, conform declarațiilor Jandarmeriei, organizatorii le-au cerut să îndepărteze din mulțime steagurile Transilvaniei. Am adresat o interpelare ministrului de Interne referitor la acest caz. Răspunsul susține poziția Jandarmeriei, însă a fost adus în atenția noastră faptul că cei sancționați au la dispoziție un termen de 15 zile în care pot formula contestații referitoare la acest caz”, a declarat Csoma Botond.

Al patrulea subiect în privința căruia a adresat o interpelare ministrului de resort, este cel legat de barajul situat între localitățile Sâncraiu și Călățele.

În anul 2008 au fost începute lucrările de construire a barajului, însă proiectul nu a fost finalizat, iar ca urmare a întreruperii lucrărilor, podul de pe DN1 N este pus în pericol, ceea ce ar însemna izolarea a 20 de case de locuit, dar și inundarea altor cinci case, respectiv a porțiunii de drum DN1 din localitatea Călățele. Deputatul UDMR a cerut finalizarea urgentă a lucrărilor. În răspunsul său, Ministerul Apelor și Gospodăririi Pădurilor a motivat întârzierea prin lipsa de fonduri și resurse și a propus, ca soluție, operarea unor modificări în buget.

În raportul prezentat presei, deputatul a făcut referire și la Legea salarizării unitare, votată săptămâna trecută în plenul Parlamentului. „Grupul UDMR a votat în favoarea adoptării Legii salarizării unitare, conform căreia bugetarii vor beneficia de o mărire salarială de 25 procente începând cu 1 ianuarie 2018. Salariile echitabile din sistemul bugetar vor contribui la posibilitatea ca mai mulți oameni bine pregătiți să își găsească un loc de muncă în administrațiile publice locale și județene, iar ca urmare, primarii și viceprimarii localităților vor fi mai eficienți în activitatea de dezvoltare a comunităților locale”, a afirmat deputatul UDMR.

Referindu-se la proiectele de viitor, liderul organizației județene a UDMR Cluj a vorbit despre detaliile modificării Legii nr. 215/ 2001. ”Prin modificarea Legii privind administrația publică locală vom propune reducerea pragului de folosire a limbii materne în instituțiile publice de la 20 la 10 la sută și introducerea unui prag alternativ în acest sens, pentru ca mai mulți maghiari să se poată adresa instituțiilor locale în limba maternă. Vom propune, de asemenea, și aplicarea de sancțiuni financiare în cazul administrațiilor locale și instituțiilor publice locale care nu respectă prevederile legii”, a explicat Csoma Botond.

„În decursul acestei săptămâni am inițiat o consultare cu liderii administrațiilor locale din județul Cluj, prin care le-am solicitat să formuleze propuneri în vederea modificării Legii achizițiilor publice. Scopul nostru este de a simplifica procedura achizițiilor publice, deoarece în cadrul întâlnirilor noastre avute cu liderii și reprezentanții administrațiilor locale clujene, numeroși primari și viceprimari au adus în discuție probleme legate de acest aspect”, a subliniat deputatul UDMR.