Deschiderea oficială a celei de a 7-a ediții a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara va avea loc la Lupeni

29.04.2016 | Hunedoara
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Deschiderea oficială a celei de a 7-a ediții a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara va avea loc la Lupeni

Cea de a 7-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara se va desfășura în perioada 29 aprilie și 9 mai în mai mult de zece localități din județ. Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc, în 1 mai, la Casa Sindicatelor din Lupeni, cu ceremonia acordării Premiului ”Barcsay Ákos”. Distincția, instituită în 2014, este dedicată și oferită personalităților care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ.

Comunitatea maghiară din Lupeni va avea numeroși oaspeți la maialul organizat duminică, printre care se va număra și un grup format din foști mineri din Alsacia, prezenți în Valea Jiului la invitația Universității din Petroșani în cadrul cooperării dintre Teritoriul Belfort, Franța, și județul Hunedoara.

În cadrul festivalului de tradiții și cultură maghiară, pe parcursul celor zece zile, se vor organiza evenimente la  Deva, Hunedoara, Orăștie, Cristur, Petroșani, Brad, Băcia, Turdaș, Simeria, Lupeni, Petrila, Călan și Streisângeorgiu. Porțile festivalului sunt deschise tuturor hunedorenilor care doresc să cunoască mai bine cultura și tradițiile comunității maghiare din județ. Manifestările din cadrul Programului Zilelor Maghiare a fost gândite astfel încât fiecare grupă de vârstă să găsească activități interesante la care să participe.

Astfel, vor avea loc expoziții de artă, programe comunitare, concerte clasice și de muzică ușoară și mai multe programe în aer liber. Fiecare zi are o temă, respectiv ziua comunității, ziua artei, ziua școlii, ziua renascentistă, ziua fotografiei, ziua picturii, ziua artei populare, ziua Europei etc.

Nici cei mici nu au fost uitați, la Hunedoara, de exemplu, urmând să fie organizat un club pentru bebeluși și mămici, iar la polul opus, în Petroșani, va avea loc o zi a pensionarilor.

În cadrul festivalului va avea loc un spectacol inedit avându-l ca interpret pe actorul Marosán Csaba de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar Heinczinger Miklós va aduce un program dedicat copiilor.

Artistul Balázs Pali din Ungaria va susține un concert de muzică ușoară, iar din Cluj vor veni pentru a susține spectacole formațiile Loose Neckties Society și Jazzybirds .

"Pentru noi, maghiarii din județ, organizarea Zilelor Maghiare a devenit deja o tradiție. Eu cred că a devenit o tradiție frumoasă și importantă pentru întreaga comunitate a hunedorenilor, pentru că prin manifestările pe care le organizăm ne aducem contribuția la îmbogățirea vieții culturale din Hunedoara.

În cadrul acestora, noi, maghiarii, venim să arătăm, într-un mod interactiv, care sunt cele mai importante valori ale noastre, printre care limba maternă, cultura și tradițiile înaintașilor noștri. Toți hunedorenii sunt  bineveniți să ni se alăture. Convingerea noastră este că deschiderea, comunicarea și dialogul sunt cheia prosperității comunităților noastre în județul Hunedoara", a afirmat deputatul european Iuliu Winkler cu privire la manifestările din cadrul Zilelor Maghiare.

 

 

Programul detailat se afla pe pagina facebook a Zilelor Maghiare: https://www.facebook.com/notes/hunyad-megyei-magyar-napok/program-ziele-maghiare-2016/1020802811334344

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.