"Dilema de la Copenhaga" este tot mai mult recunoscută în rândul deputaților europeni

12.02.2015 | Parlamentul European , Protectia minoritatilor , Uniunea Europeană , Consiliul Europei , Comisia Europeană

Europarlamentarii au dezbătut miercuri, 11 februarie, împreună cu vice-președintele Comisiei, Frans Timmermans și Secretarul de Stat leton pentru Afaceri Europene, Kalina Lukasevica, principalele aspecte ale cadrului general UE pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale, pentru a analiza măsura în care statele membre își îndeplinesc obligațiile asumate în aceste domenii.

Statele candidate pentru a deveni membre ale UE trebuie să îndeplinească criteriile de la Copenhaga în domenii precum garantarea drepturilor egale pentru minorități și independența justiției. Comisia însă nu dispune de instrumentele necesare pentru a verifica dacă, după ce devin membre, țările respectă în continuare aceste principii, respectiv nu poate aplica sancțiuni, în cazul existenței unor  abateri în acest sens.

Prezent la întâlnire, deputatul european UDMR, Csaba Sógor, consideră că este important să existe o preocupare din partea Consiliului și Comisiei Europene vizavi de problemele privind  statul de drept. Europarlamentarul a subliniat că, instituțiile UE pot câștiga încrederea cetățenilor doar dacă abordează în mod direct și sincer problemele de interes ale acestora. "Aici în Parlament ne exprimăm deschis opiniile cu privire la o serie de aspecte, dar, din păcate, Comisia nu abordează aceste chestiuni, invocând lipsa de jurisdicție, în timp ce Consiliul format din reprezentanții statelor membre este întotdeauna reticent în abordarea cazurilor individuale"- a subliniat Csaba Sógor în cadrul dezbaterii.

Referindu-se la calitatea sa de reprezentant al unei minorități naționale, a subliniat, că dacă există un dialog privind drepturile fundamentale, Consiliul și Comisia trebuie să țină cont nu doar de  punctele de vedere ale statelor membre, ci trebuie să ia în serios și nemulțumirile formulate de minoritățile  naționale  autohtone.

Sógor susține că, țări precum Grecia, Franța, Slovacia și România nu oferă răspunsuri satisfăcătoare  în vederea soluționării problemei protecției minorităților naționale, iar în opinia sa, statele membre ar trebui să fie încurajate de către instituțiile UE, la schimbul de opinii privind cele mai bune practici în acest domeniu, chiar dacă unele țări nu vor saluta o astfel de idee.

”Prin amânarea unui dialog real, Uniunea Europeană sugerează o oarecare incapacitate de progres în afirmarea drepturilor fundamentale" - a explicat europarlamentarul UDMR.

Sógor a constatat, că pe parcursul desfășurării dezbaterii, tot mai mulți deputați europeni au început să recunoască existența unei așa-numite dileme de la Copenhaga, și tot mai mulți se alăturaseră opiniei potrivit căreia, este nevoie de o implicare mai accentuată din partea UE în soluționarea problemelor legate de drepturile fundamentale și statul de drept la nivelul statelor membre.

Frans Timmermans a declarat la finalul dezbaterii, că statul de drept și drepturile omului sunt aspecte la fel de importante precum cooperarea economică în rândul Uniunii Europene, deoarece democrația în sine nu reprezintă un garant al respectării drepturilor fundamentale.