Erdei-Dolóczki István: Nu Capitala ar trebui să administreze banii oamenilor din Transilvania

25.11.2016 |

„Județele din Transilvania sunt defavorizate substanțial la realocarea bugetului comparativ cu taxele pe care le plătesc la bugetul central. Analizând datele Ministerului Finanțelor putem observa disproporționalități mari în managementul banilor. Vrem un stat modern, unde comunitățile locale au dreptul de a decide singure în toate problemele care le privesc în mod direct”, a afirmat Erdei-Dolóczki István, candidatul UDMR la Camera Deputaților din județul Satu-Mare, în această săptămână la o întâlnire cu localnicii din Berveni și Ciumești. El a arătat că UDMR luptă pentru atribuirea către comunitățile locale a mai multă putere de decizie și fondurile necesare pentru realizarea proiectelor planificate.

„Dacă analizăm datele financiare din ultimii ani putem afirma, cu toată răspunderea, că județele din sudul țării și cele din Moldova stau mult mai bine în ceea ce privește raportul taxe și impozite virate către bugetul central versus banii alocați acestor județe. Sunt exemple în care un județ primește înapoi de la București de trei ori banii plătiți de localnicii din acel județ sub forma taxelor și a impozitelor” , a spus Erdei-Dolóczki István, adăugând că din cele 16 județe din Transilvania, doar Cluj, Brașov și Sibiu sunt cele care plătesc mult mai mult Capitalei decât ce primesc. Nici jumătate din banii virați la bugetul central nu ajung înapoi în aceste județe. Nici celelalte județe din Transilvania nu stau la fel de bine ca cele extracarpatice, care primesc înapoi 200% din taxele și impozitele plătite.

În opinia candidatului sătmărean, taxele și impozitele generate local trebuie să îmbogățească Transilvania.

„Trebuie oprită centralizarea, birocrația retragerile fiscale. Noi, senatorii și deputaţii UDMR, afirmăm și acum ce spunem de 26 de ani: Transilvania este prioritatea UDMR. Și de această dată luptăm pentru ca taxele și impozitele plătite de noi să îmbogățească și să dezvolte regiunea de unde au fost plătite”, a precizat Erdei-Dolóczki István.

Acesta a mai amintit că în administrația fiscală trebuie să avem un lucru în vedere şi anume că în cazul impozitelor pe venit știm ce parte a acestora va rămâne pe plan local. Trebuie să procedăm la fel și în cazul celorlalte taxe și impozite. Acestea nu trebuie trimise inutil până la București și înapoi, ci să rămână pe plan local.

Erdei a arătat că scopul principal este bunăstarea oamenilor din Transilvania. „Cerem ce am cerut și până acum: decentralizare. Trebuie să avem încredere în administrația locală și județeană, trebuie să le dăm acestora putere de decizie și fonduri suficiente. Avem convingerea că ce este bun pentru Transilvania, este bun și pentru România. În 11 decembrie votăm pentru bunăstare și comunități locale mai puternice”, a conchis acesta.