Este inacceptabil ca Guvernul să abandoneze organizațiile nonguvernamentale care furnizează servicii sociale – UDMR interpelează ministrul Muncii

13.02.2017 |
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Este inacceptabil ca Guvernul să abandoneze organizațiile nonguvernamentale care furnizează servicii sociale – UDMR interpelează ministrul Muncii

Nu înțelegem motivul pentru care Ministerul Muncii a tăiat drastic sprijinul pentru luna februarie acordat organizațiilor nonguvernamentale care furnizează servicii sociale. UDMR s-a adresat ministrului Lia-Olguța Vasilescu într-o interpelare în care am cerut să precizeze în scris motivul care a stat la baza deciziei de a reduce finanțarea și să explice cum va rezolva ministerul situația celor peste 6.000 de persoane care nu vor putea beneficia de asistență socială în această lună din cauza lipsei fondurilor din organizațiile care le asigură îngrijirea”, a spus senatorul de Bihor, Derzsi Ákos, membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului, legat de interpelarea adresată, azi, 13 februarie, ministrului Muncii de către UDMR.

În interpelare se cer precizări legate de reducerea finanțării organizațiilor nonguvernamentale care furnizează servicii sociale.

Conform deciziei Ministerului Muncii, finanțarea organizațiilor care oferă servicii sociale a scăzut cu 814.484 de lei față de luna ianuarie. Bugetul a fost tăiat din fondul pentru îngrijirea la domiciliu și pune în pericol salariile personalului din aceste ONGuri. Guvernul anterior a alocat cca. 2 milioane de lei pentru luna ianuarie, pentru organizațiile nonguvernamentale care oferă servicii sociale. Această sumă oferea sprijin pentru 279 puncte de lucru a 132 de asociații și fundații, finanțarea având aproape 12.000 de beneficiari. Ministerul Muncii din cadrul actualului Guvern a aprobat doar 1,2 milioane de lei pentru luna februarie. Această sumă acoperă finanțarea a 174 de puncte de lucru aparținând unui număr de108 asociații și fundații, iar numărul beneficiarilor scade la 5.600.   

După cum știți, îngrijirea la domiciliu într-un mediu familiar a vârstnicilor reprezintă o alternativă a îngrijirii în diferite instituții și centre de sănătate, de aceea este inacceptabil să fie drastic redusă finanțarea organizațiilor nonguvernamentale care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu a vârstnicilor. Conform celor mai recente studii, 20 la sută din populația țării necesită îngrijire la domiciliu, însă doar 0,2 la sută beneficiază de un astfel de serviciu. La nivelul Uniunii Europene procentul celor care beneficiază de îngrijire la domiciliu este de zece ori mai mare decât în România. În aceste condiții cred că finanțarea acordată organizațiilor nonguvernamentale care oferă astfel de servicii trebuie mărită, nu redusă. Sunt convins că banii economisiți astfel vor atrage cheltuieli și mai mari pentru stat dacă aceste organizații, în lipsa fondurilor, vor fi nevoite să își sisteze activitatea”, a declarat senatorul Derzsi Ákos.  

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.