Fondurile europene susțin economia locală

05.05.2014 | Mureş , Agricultură , alegeri europarlamentare

Fondurile europene susțin economia locală

Foto: Bethlendi Tamás

Finanțările europene vin în sprijinul dezvoltării economiei locale, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler, candidatul UDMR la alegerile europene, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, duminică seara, cu locuitorii din Pănet, județul Mureș.

”În Parlamentul European am votat un buget al UE pentru următorii șapte ani din care României îi vor fi alocate, sub forma finanțărilor europene, 43 de miliarde de euro față de de 31,5 miliarde la cât s-a ridicat suma totală a fondurilor europene în perioada 2007-2013. Dacă ne uităm la subvențiile la hectar, suma totală alocată României a ajuns de la 5,7 miliarde la 10,4 miliarde, adică aproape s-a dublat. În următorii șapte ani vor crește plățile directe de la media actuală de 130 de euro la hectar la 190 de euro”, a spus Winkler. Cei prezenți la întâlnirea din Pănet au vorbit despre problemele cu care se confruntă la valorificarea produselor agricole.

”Oriunde merg oamenii vorbesc despre problemele de depozitare și de comercializare a produselor. De multe ori, producătorii locali, agricultorii spun că nu au cum să facă față importatorilor. Acest lucru este adevărat în măsura în care individual un fermier nu poate concura cu marii importatori de produse agricole. Așa cum pentru noi solidaritatea în sânul comunității este un lucru firesc la fel trebuie să devină și asocierea în domeniul economic. Doar prin colaborare și asociere, producătorii autohtoni pot recâștiga piața locală, ba chiar mai mult, pot intra pe piața regională din Europa Centrală cu produse pentru care au obținut indicații geografice sau denumiri de origine”, a explicat europarlamentarul. Iuliu Winkler a subliniat faptul că UE sprijină ideea asocierii atât în cazul producătorilor agricoli și al fermierilor, dar și al administrațiilor locale.

”Este foarte important ca oamenii să fie la zi cu informațiile privind proiectele care primesc finanțări europene, iar acest exercițiu de informare reprezintă o sarcină importantă pe agenda unui europarlamentar”, a mai spus candidatul UDMR la Parlamentul European.

Duminică, Iuliu Winkler s-a întâlnit cu locuitorii din Sântioana de Mureș, Band și Ceaușu de Câmpie, fiind însoțit de vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Kelemen Márton. Europarlamentarul va participa la o dezbatere, luni, la Ernei, cu reprezentanții asociațiilor LEADER din regiune, și se va întâlni cu locuitorii din Voivodeni, Gornești, Corunca, Fântânele și din municipiul Reghin.