UDMR a votat împotriva Guvernului și nu pentru susținerea textului moțiunii – Intervenția președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, în cadrul dezbaterii parlamentare privind moțiunea de cenzură inițiată de PNL

29.09.2015 | Guvern

Fotografia de: Banga Előd-Ernő

„UDMR, de această dată, votează împotriva Guvernului. În același timp, votul nostru nu este și nu trebuie considerat un vot pentru susținerea textului moțiunii de cenzură. Știu că trăim vremuri când nuanțele nu își găsesc locul, sau doar foarte greu, când lucrurile se văd în alb și negru, iar mesajele politice sunt extrem de simplificate, fără nuanțe, fără detalii. Dar realitatea niciodată nu este așa”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în intervenția privind moțiunea de cenzură inițiată de PNL și dezbătută în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, marți, 29 septembrie.

Președintele Uniunii a ținut să atragă atenția colegilor săi parlamentari asupra faptului că, în actuala sesiune parlamentară, altă moțiune de cenzură nu poate fi inițiată. Totuși, cetățenii așteaptă consecvență și o acțiune logică, iar o formațiune politică aflată în opoziție nu are cum să voteze altfel, decât împotriva Guvernului. Kelemen Hunor și-a exprimat, totodată, speranța că, în sesiunea de primăvară, într-o eventuală nouă moțiune care va critica activitatea Guvernului, va fi inclus și un plan post-moțiune.

În intervenția sa din Parlament, liderul Uniunii a mai precizat că formațiunea pe care o conduce consideră că Parlamentul, prin votul său politic, nu poate nici măcar sugera că ar da o interpretare a unui dosar care se află în fața judecătorilor.

”Ar fi și un pretext periculos dacă noi am accepta că doar din cauza unor acuzații fără nicio legătură cu activitatea guvernamentală, se poate schimba un Guvern”, a arătat Kelemen Hunor adăugând că moțiunea de cenzură, ca instrument constituțional și democratic, trebuie să se îndrepte împotriva Guvernului și nu împotriva unui singur membru, fie el chiar primul dintre miniștri. Este de dorit să fie o critică la adresa activității sau inactivității Executivului și nu îndreptată împotriva unor presupuse fapte care nu au nicio legătură cu munca din Guvern.

„Votul nostru va fi împotriva Guvernului, fiindcă avem nenumărate motive pentru a spune că acest Guvern ar trebui să lase locul unui Executiv nou, unei echipe noi. Dacă aș avea timp să fac inventarul tuturor domeniilor economice și sociale, greu aș găsi un sector unde lucrurile merg bine. Investițiile sunt ca și inexistente, administrația centrală parcă și-a pierdut busola, Guvernul creează permanent discrepanțe uriașe și tensiuni între diferite categorii sociale. În loc de descentralizare, permanent ne trezim cu măsuri și decizii care îşi bat joc de administrațiile locale, ordonanțele de urgență dezechilibrează raportul între executiv și legislativ. Articole esențiale din diferite legi nu sunt puse în aplicare, ceea ce denotă ori incapacitatea Guvernului, ori voința discreționară, iar unii membri ai Guvernului în loc să arate un echilibru necesar în această perioadă, găsesc tot felul de pretexte și au devenit portavocea extremismului și a unui naționalism orb”, a înșirat Kelemen Hunor neajunsurile legate de actuala guvernare.

La finalul intervenției, președintele Uniunii și-a exprimat speranța că nu vor exista consecințe politice în urma acestui vot din Parlament. ”Vreau să cred că după 25 de ani nu se pune problema sancțiunilor și că, în relațiile dintre majoritate și minoritate, nu se pune problema răzbunării politice din cauza unui vot exprimat în Parlamentul României”, a concluzionat liderul Uniunii.

În urma votului exprimat în Parlament, moțiunea de cenzură a fost respinsă cu 207 de voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”.

Fişier audio:
Intervenția Președintelui UDMR, Kelemen Hunor în cadrul dezbaterii parlamentare privind Moțiunea de cenzură depusă de PNL