Învățământul preșcolar va avea caracter obligatoriu – Parlamentul a adoptat inițiativa UDMR

07.05.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Învățământul preșcolar va avea caracter obligatoriu – Parlamentul a adoptat inițiativa UDMR

Senatul, în calitate de for decizional, a votat luni în favoarea unui proiect de lege inițiat de UDMR, care prevede obligativitatea învățământului preșcolar în România. Actul normativ modifică Legea Educației și stipulează ca, până în anul 2020, învățământul general obligatoriu să cuprindă și ultimul an de învățământ preșcolar, urmând ca până în 2023, respectiv 2030, atât grupa mică cât și cea mijlocie din etapa preșcolară să devină forme de învățământ cu caracter obligatoriu. Grădinița contribuie la dezvoltarea individuală a copiilor, pentru că în această perioadă cei mici își pot însuși bazele normelor și valorilor societății. Scopul nostru este ca învățământul preșcolar să beneficieze de un rol mai accentuat în educația generală obligatorie. Salutăm faptul că partidele parlamentare au identificat importanța acestui proiect de lege și am reușit, astfel, să găsim parteneri în susținerea învățământului preșcolar”, a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după ce plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă a Uniunii.

Deputatul Szabó Ödön, inițiatorul proiectului de lege, a adăugat: „În timp ce în mediul urban părinții își înscriu copiii la grădiniță, acest lucru prezintă, adeseori, dificultăți în mediul rural. Statisticile demonstrează un decalaj de 10 la sută în această privință, iar scopul nostru este să eliminăm această diferență. Problemele numeroase cu care se confruntă ulterior, în clasa a I-a, copiii, învățătorii și părinții rezultă din neînscrierea celor mici în învățământul preșcolar. Astfel, trebuie să încurajăm înscrierea copiilor la grădiniță și în mediul rural”.

Senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, a susținut proiectul de lege în cadrul lucrărilor din Comisia pentru Învățământ a Senatului. El a subliniat faptul că învățământul preșcolar nu reprezintă doar un loc de joacă supravegheat, unde părinții își pot lăsa copiii în timp ce sunt ocupați. „Grădinița este locul unde micuții se pot obișnui cu sistemul educațional și normele de integrare într-o comunitate: ei învață să acorde atenție educatorului, să se implice în activități comune, aici își pot dezvolta memoria, răbdarea și abilitatea de a coopera. La grădiniță, copiii pot învăța să se conformeze cu un orar și unele reguli”, a declarat senatorul.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.