Județul Hunedoara are nevoie de investiții de cel puțin 1,5 miliarde de euro

05.11.2012 | economie , Hunedoara

Programul Hunedoara 2020, parte componentă a Planului de dezvoltare Transilvania 2020, va sta la baza ofertei electorale a candidaților UDMR în județul Hunedoara, a anunțat deputatul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, luni, la Deva, în cadrul unei conferințe de presă.

Iuliu Winkler a afirmat că județul Hunedoara, pentru perioada 2014-2020, ar avea nevoie de investiții de cel puțin 1,5 miliarde de euro, arătând că 450 de milioane de euro din această sumă pot fi atrase din fonduri europene nerambursabile.

"Această estimare se fundamentează pe un model matematic.(…) Din cele 1,5 miliarde de euro investiții în județ, 450 de milioane de euro pot fi obținute din fondurile europene aferente următoarei planificări bugetare a UE pentru următorii 7 ani. (…) 450 de milioane de euro înseamnă bugetul total al Devei pe 10 ani", a spus deputatul european. Potrivit acestuia, din suma estimată de 1,5 miliarde de euro necesară pentru investiții în județul Hunedoara trebuie excluse finanțările pentru proiectele la nivel național, cum ar fi, de exemplu, autostrada Lugoj-Sibiu.

Iuliu Winkler a arătat că proiectul cadrului bugetar al UE pentru 2014-2020 include 110 axe prioritare care ar urma să beneficieze de finanțări europene, din acestea UDMR a identificat 55 de axe importante pentru Transilvania pe care le-a inclus în planul de dezvoltare Transilvania 2020, iar pentru județul Hunedoara "13 axe purtătoare de fonduri europene".

Vorbind despre cele patru programe sectoriale ale UE, deputatul european a spus că actorii din mediul privat, din administrație, din societatea civilă din județul Hunedoara pot aplica pentru obținerea de fonduri nerambursabile aferente axelor acestor programe. El a exemplificat cu posibilitatea de a depune proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale sau de achiziții de utilaje etc. în cadrul componentei de dezvoltare rurală din cadrul Politicii Agricole Comune, cu axele din cadrul Fondului de Coeziune, cum ar fi cea referitoare la eficiența energetică a clădirilor, axele din cadrul Fondului de Dezvoltare Regională, de granturile aferente acestora putând beneficia inclusiv IMM-urile, precum și cu finanțările din Fondul Social European în cadrul căruia se pot obține fonduri pentru proiecte care vizează, de exemplu, păstrarea în activitate a persoanelor de peste 50 de ani sau cele dedicate comunităților roma.

Iuliu Winkler a arătat că toate aceste finanțări europene trebuie susținute prin cofinanțări din bugetele locale sau județene, după caz. Deputatul european a explicat că nevoia de finanțare a modernizării și dezvoltării se poate susține din două tipuri resurse, 70% din resursele proprii (bugetele locale, județene și cel național) și 30% din resurse europene nerambursabile.

Deputatul european a mai vorbit despre performanța proastă înregistrată de România în privința accesării fondurilor europene aferente planificării bugetare a UE pentru perioada 2007-2013. El consideră că acest dezastru a fost provocat în mare măsură de lipsa de consultare, în 2006, a tuturor actorilor din societatea românească, consilii județene și locale, asociațiile primarilor, ale municipiilor, orașelor, asociațiile oamenilor de afaceri, ale IMM-urilor etc., în privința transmiterii către Bruxelles a solicitărilor în privința finanțărilor pentru perioada 2007-2013. "Pentru această planificare superficială am putea avea o scuză pentru că, în 2006, încă nu aderasem la UE și eram lipsiți de experiență, dar, în viitor, nu mai putem invoca nici o circumstanță atenuantă dacă ne vom regăsi în aceeași situație dezastruoasă în privința accesării de fonduri europene în perioada 2014-2020. (…) Dacă se va întâmpla, atunci vom putea doar să ne contemplăm propria incompetență", este de părere liderul UDMR Hunedoara.

Iuliu Winkler a mai spus că UDMR va înainta, în cel mai scurt timp, Ministerului Afacerilor Europene Planul de dezvoltare Transilvania 2020, scopul fiind includerea viziunii sale în Strategia-cadru pe care România o va transmite Bruxelles-ului pentru perioada bugetară 2014-2020 și în baza căreia se vor face alocările de fonduri nerambursabile pentru țara noastră.

Potrivit deputatului european, semnalele din partea instituțiilor europene arată că și pentru următoarea planificare pentru 7 ani, bugetul UE va fi la fel de mare ca și în perioada 2007-2013, lucru care înseamnă că României ar urma să-i revină în jur de 31 de miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru intervalul de timp amintit.

" Planul de dezvoltare Transilvania 2020 nu va putea fi pus în practică doar de noi, UDMR.(…) Acesta (planul de dezvoltare - n.n.) este propunerea de dialog a UDMR cu toți partenerii politici, din administrație etc. în vederea dezvoltării Transilvaniei. Doar comunitatea celor aproape 7 milioane de ardeleni împreună va putea să facă din Transilvania o regiune europeană", a adăugat liderul UDMR Hunedoara.