Kelemen Hunor: Comisia Europeană a luat o decizie politică, atunci când a respins Inițiativa Cetățenească Europeană - Minority SafePack

17.09.2013 | Comisia Europeană , Inițiativa Cetățenească Europeană , Minority SafePack

Comisia Europeană a luat o decizie politică, atunci când a respins Inițiativa Cetățenească  Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale -  Minority SafePack , consideră președintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Prin această decizie, Comisia Europeană a respins propunerea de parteneriat prezentată de minoritățile naționale și lingvistice din Europa. În definitiv, interesul comun al tuturor statelor europene ar fi ca făuritorii diversității culturale și lingvistice, minoritățile naționale, să se bucure de o protecție și drepturi echitabile și recunoscute de toată lumea.  În opinia mea, decizia Comisiei Europene a fost una politică, deoarece această inițiativă, prin care am urmărit validarea juridică a drepturilor minorităților și crearea unui cadru legal adecvat,  a fost elaborată în mod corespunzător din punct de vedere juridic și profesional. Consider că cel mai mare succes al inițiativei noastre îl constituie realizarea solidarității minorităților europene, o solidaritate fără precedent demonstrată de minoritățile europene. Indiferent de ce a decis Comisia, propunerile pe care le-am formulat împreună rămân valabile și le vom susține și de acum înainte”, a afirmat Kelemen Hunor în urma respingerii  de către Comisie a înregistrării ICE pentru protecția minorităților naționale - Minority SafePack.

Comisia Europeană i-a informat pe membrii Comitetului de Inițiativă al ICE despre această decizie printr-o scrisoare, datată 16 septembrie 2013, semnată de Secretarul General al Comisiei, Catherine Day. Potrivit acesteia, Comisia și-a motivat decizia prin aceea că, în mod evident,  este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii. În scrisoare se arată că respectarea drepturilor persoanelor aparținând unor minorități naționale este una dintre valorile fundamentale ale UE, specificându-se că nici Tratatul privind Uniunea Europeană și nici Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene nu conțin vreun temei pentru adoptarea unui act juridic care să aibă ca obiect drepturile persoanelor care aparțin minorităților.

Kelemen Hunor a mai anunțat că UDMR propune ca, după consultări cu partenerii săi în această ICE, decizia CE să fie contestată la Curtea Europeană.

Președintele Uniunii a mai arătat că: „Deja la o primă lectură a motivației, pot fi identificate contradicțiile acesteia. Se recunoaște faptul că, printre cele 6 domenii acoperite de Inițiativa Cetățenească, se regăsesc câteva care se încadrează în competențele prevăzute de tratatele europene. Cu toate acestea, întregul pachet de propuneri a fost respins cu motivația că "evident, Inițiativa se situează în afara limitelor prerogativelor Comisiei". În interpretarea noastră, atunci când există o suprapunere parțială, în niciun caz nu se poate trage o concluzie generală despre întreaga inițiativă. De aceea, motivația juridică se contrazice pe ea însăși. În următoarele zile se va face o analiză în detaliu a motivației”.

„Nu ne este ușor să ne confruntăm cu această respingere, dar cum pentru reglementarea drepturilor minorităților la nivel european este nevoie, fără doar și poate, după cum se vede, de o competență proprie a UE, de acum înainte, obiectivul nostru va fi crearea acestei competențe. Uniunea Democrată Maghiară din România nu luptă pe un singur front pentru lărgirea drepturilor minorităților naționale în cadrul UE. În perioada următoare, Intergrupul pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale din cadrul Parlamentului European va prezenta din nou, în legislativul european, o inițiativă pentru apărarea și lărgirea sferei drepturilor minorităților naționale”,  a precizat președintele UDMR.

Reamintind că, încă din anii 1990, comunitatea maghiară din România a optat pentru calea europeană, Kelemen Hunor și-a exprimat speranța că va veni odată vremea când în UE va putea fi demolat "zidul respingerii", care împiedică soluționarea  problemei minorităților în Europa.

„Comunitățile naționale din Europa sunt un factor de stabilitate, ele contribuie la economia Europei, la întărirea regiunilor istorice. Atât UE, cât și statele-națiune care resping gestionarea problemei minorităților ar trebui să înțeleagă că drepturile minorităților nu știrbesc drepturile majorității, ci adaugă bogăție etnică și lingvistică Europei”, a subliniat Kelemen Hunor.

„Comunitatea maghiară din România își îndreaptă privirile spre viitor, obiectivul ei rămânând realizarea unei reglementări juridice a drepturilor minorităților. Pentru atingerea acestui țel, ea, comunitatea, a elaborat o strategie pe termen lung, constând din acțiuni hotărâte, organizate,  o strategie care nu poate fi dusă la bun sfârșit decât dacă vom dispune de o puternică prezență în Parlamentul European”,  a mai declarat președintele UDMR.