Kelemen Hunor, la Timișoara: Aceste alegeri sunt pentru viitorul nostru, pentru siguranţă şi înnoire

08.10.2016 | Alegeri parlamentare , Timiş
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Kelemen Hunor, la Timișoara: Aceste alegeri sunt  pentru viitorul nostru, pentru siguranţă şi înnoire

Foto: Banga Előd Ernő

„Uniunea Democrată Maghiară din România a strâns semnăturile pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, iar Uniunea va avea liste de candidați în toate județele țării și pentru străinătate”, a anunțat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Timișoara, la întâlnirea cu reprezentanții organizațiilor locale ale UDMR. 

Pentru regiunea Banatului obiectivul prioritar este păstrarea reprezentării  în Parlament, iar pentru UDMR, asigurarea unei reprezentări proporționale pentru maghiarimea din Transilvania. Tocmai de aceea, modul de a face politică trebuie să se schimbe, atenţia trebuie să fie concentrată tot mai mult intereselor şi binelui comun, cerinţelor comunității.

„Trăim cu picioarele pe pământ, suntem perfect conștienți de cât de mare este deziluzia oamenilor, nemulţumirea lor: ei sunt dezamăgiți de politică şi de politicieni, pentru că au primit mai puțin decât li s-a promis și decât le-au fost așteptările. Noi trebuie să le vorbim direct, fără ocolișuri, cu sinceritate, nu avem voie să promitem mai mult decât putem oferi”, a subliniat Kelemen Hunor. 

Preşedintele UDMR  a  arătat că aceste alegeri au trei obiective importante: viitorul, siguranța și înnoirea echipei noastre. În ceea ce privește viitorul, liderul Uniunii s-a referit la evenimentele și schimbările politice care vor avea loc în următoarea perioadă și care vor determina, pe termen lung, soarta maghiarilor din Transilvania  și din Banat.

 „Va avea loc o reformă a administrației publice, o reformă a cărei strategie a fost aprobată deja de Guvern. Ceea ce cuprinde această strategie este catastrofal. Dacă s-ar păstra în forma actuală, din Ținutul Secuiesc și până în Partium, sau chiar până aici, în Banat, am pierde cu toții. Acest proiect va trebui să îl modificăm în Parlament, nu trebuie să acceptăm ca reforma administrației publice să se facă pe baza acestei strategii”, a menţionat președintele Uniunii.

În prezentarea  proiectelor viitoare, liderul UDMR s-a referit la modificarea Constituției și la reforma întregului sistem instituțional din domeniul educației, din care marele perdant ar putea fi educația în limba maghiară. Tot în viitorul apropiat, în 2018, România va marca împlinirea unui secol de la Marea Unire, un eveniment în legătură cu care pozițiile românilor și maghiarilor nu s-au apropiat în decursul acestor o sută de ani. De aceea, o altă miză importantă a acestor alegeri parlamentare este siguranța. Pentru că procesele la care trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare pot pune comunitatea maghiară în situații în care va trebui să ne apărăm drepturile pe care le-am obținut cu mari eforturi – fie că este vorba despre educație, folosirea limbii maghiare, sau chiar despre autonomia culturală care s-a materializat pe alocuri.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit și despre înnoire, ca parte a celor trei obiective de cea mai mare importanță ale acestor alegeri. El a arătat că pe listele electorale ale Uniunii figurează un număr  important de candidați noi, mai multe femei și mai mulți tineri. În plus,  anul acesta, pe lista județului Harghita se găsește și un candidat din diaspora internă, fapt menit să întărească solidaritatea în interiorul Uniunii. Ca răspuns la dorința electoratului, există și o colaborare cu Partidul Civic Maghiar, această formaţiune primind două locuri eligibile pe lista UDMR.

„Aceste alegeri vor decide dacă vom putea să mergem înainte pe drumul pe care l-am urmat până acum. Viitorul nostru este în Transilvania. Tocmai de aceea trebuie să ne formulăm mesajele în așa fel încât să prezentăm valorile transilvane, în aşa fel încât să ne putem adresa  întregii societății. A ajuns la maturitate o generație a cărei experiență de viață nu include dictatura, reprezentanţii acesteia au alte așteptări de la politică, iar noi trebuie să ne adresăm și acestor oameni. Tot așa, trebuie să ne adresăm și întreprinzătorilor, care sunt motorul societății, al bunăstării și care contribuie în mod eficient la crearea de locuri de muncă. Cu toate că, astăzi, nu este ușor să găsești candidați, deoarece  nu e simplu pentru nimeni să-și asume această responsabilitate, noi trebuie să ne angajăm cu fermitate, împreună, în acest test electoral, pentru că numai astfel ne putem păstra reprezentarea proporțională”, a mai declarat președintele UDMR.

Comunitatea maghiară din județul Timiș a contribuit substanțial la strângerea celor 230.000 de semnături de susținere, organizația județeană a UDMR reușind să obțină semnăturile a 5.600 de simpatizanți.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.