Kelemen Hunor: UDMR face promisiuni în acord cu posibilitățile existente în economia și societatea românească

16.11.2012 | Hunedoara , Alegeri parlamentare

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, vineri, la Deva, într-o conferință de presă, despre prioritățile Uniunii după alegerile din 9 decembrie, dar și despre pericolele care planează asupra României în perioada următoare.

"Pericole pentru România sunt populismul ieftin și demagogia ieftină, sunt promisiunile fără acoperire, incultura și mitocănia. Parlamentul României trebuie să fie o instituție în care să existe dezbateri coerente, cu argumente. (…) Populismul și toate formele de extremism sunt dăunătoare României", a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că UDMR nu promite, în această campanie electorală, lucruri care nu pot fi realizate, pentru că "promisiunile trebuie făcute în acord cu posibilitățile existente în economia și societatea românească" și pentru că  politicienii nu trebuie să dezamăgească.

El a afirmat că programul cu care Uniunea se prezintă în campania electorală este unul realist, care poate fi "un veritabil program de guvernare".

Din perspectiva UDMR, a precizat Kelemen Hunor, aceste alegeri parlamentare sunt cruciale, anul 2013 fiind unul extrem de important pentru țara noastră în sensul în care, în acest an, ar trebui să se facă pași concreți spre amendarea Constituției, spre reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică și să se pregătească domeniile și direcțiile de dezvoltare ale României în perspectiva alocărilor din cadrul bugetar multianual 2014-2020 al UE. "O altă provocare uriașă este faptul că în 2013 vine scadența datoriei de 7 miliarde de euro, iar aceasta va crea o presiune uriașă asupra bugetului. (…) În această perioadă de criză economică, pe lângă stabilitatea bugetară, stabilitatea financiară, respectarea criteriilor de la Maastricht,  pe noi ne preocupă crearea locurilor de muncă și punerea în mișcare a economiei românești. Altfel, nu poți să plătești aceste datorii. Poți să plătești doar prin alte noi împrumuturi contractate", a arătat liderul Uniunii. În contextul dat, potrivit lui Kelemen Hunor, UDMR este preocupată de politicile economice care să ducă la crearea de noi locuri de muncă, considerând și că, anul viitor, pe agenda Parlamentului trebuie să figureze reforma fiscal-bugetară a României, precum și dezbaterea și adoptarea unui nou Cod Fiscal, care ar trebui să aducă o îmbunătățire a disciplinei fiscale și a gradului de colectare a taxelor și impozitelor, scopul fiind reducerea evaziunii fiscale și munca la negru.

El  a trecut în revistă câteva dintre obiectivele UDMR pentru următorul ciclu parlamentar, cum sunt: păstrarea cotei unice de 16%, revenirea la nivelul de 19% al TVA, reducerea progresivă în două etape a CAS atât la angajat, cât și la angajator, dar și îmbunătățirea disciplinei fiscale și a gradului de colectare a taxelor și impozitelor. Potrivit liderului Uniunii, toate aceste propuneri sunt viabile și au ca scop revitalizarea economiei românești prin crearea unui mediu atractiv pentru investitori și pentru sprijinirea sectorului IMM.

Kelemen Hunor a  amintit că, pe lângă prioritățile pentru următorii patru ani, Uniunea a elaborat și o strategie pe termen lung - Planul de dezvoltare Transilvania 2020 - care se bazează pe fondurile europene nerambursabile care pot fi atrase în perioada 2014-2020, la nivelul României acestea fiind estimate la suma de aproape 30 de miliarde de euro, precum și pe bugetele locale și bugetul de stat. Președintele UDMR a reamintit că Planul de dezvoltare Transilvania 2020 are patru mari priorități: dezvoltarea regională, agricultura, sectorul IMM, politicile de tineret și educație.

Subliniind faptul că UDMR a avut întotdeauna o viziune cu privire la dezvoltarea și modernizarea țării noastre, Kelemen Hunor a precizat că problemele economice și sociale cu care se confruntă România sunt aceleași pentru toți cetățenii săi fie că sunt români sau maghiari. "Programul nostru vizează toate aceste aspecte (economice, sociale etc. - n.n.) pe lângă cele specifice comunității maghiare. Orice om, indiferent dacă este român, maghiar sau de altă naționalitate, orice familie și orice comunitate dorește siguranța zilei de mâine în această perioadă de criză economică și de criză morală. Siguranța zilei de mâine înseamnă siguranța locurilor de muncă, a salariilor, a veniturilor din muncă cinstită, a pensiilor, punerea la adăpost a sistemelor de protecție socială, de sănătate. O reprezentare puternică, proporțională pentru comunitatea maghiară din România va însemna și posibilitatea de a influența deciziile politice majore, de la amendarea Constituției, până la reforma fiscală. Sigur, pentru maghiarii din România există și o altă dorință. Este vorba despre siguranța zilei de mâine în ceea ce privește păstrarea identității culturale, lingvistice. Diversitatea culturală și diversitatea etnică nu sunt o bogăție numai pentru UE, ele trebuie valorificate, păstrate și pentru România, ele trebuie întărite și folosite în beneficiul societății românești", a subliniat Kelemen Hunor.

Președintele Uniunii a ținut să mai spună că, la alegerile din 9 decembrie,  orice vot dat "partidului lui Tőkés" va fi unul pierdut și doar va pune în dificultate reprezentarea în Parlament a comunității maghiare din județe precum Maramureș, Arad, Brașov sau Hunedoara. Kelemen Hunor a afirmat că acest competitor al UDMR nu are nici o șansă să intre în Parlament, ci doar "va ciupi" voturi de la Uniune.

În cadrul aceleași conferințe de presă, deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara, a venit cu explicații pe marginea propunerilor Uniunii în domeniul politicilor fiscale și bugetare, precum și pe cele incluse în Planul de dezvoltare Transilvania 2020.

"Consiliul Economic al UDMR s-a ocupat de formularea viziunii noastre referitoare la politicile fiscale și bugetare. (…) Noi considerăm că trebuie realizată o strategie fiscală-bugetară care să se întindă pe o perioadă de cel puțin 5 ani. (…) Avem nevoie și de un nou Cod Fiscal care să fie dezbătut și adoptat în Parlament și care să nu mai fie suspus atât de des ca și până acum modificărilor", a arătat deputatul european. Iuliu Winkler a menționat că după adoptarea sa, în 2003, Codul Fiscal a fost modificat de peste 90 de ori, în medie de 10 ori pe an, în majoritatea cazurilor prin ordonanțe de urgență. Potrivit acestuia, strategia fiscal-bugetară trebuie să vină în sprijinul mediului de afaceri, iar aceasta trebuie caracterizată de predictibilitate, transparență și să fie stimulativă în vederea creării de noi locuri de muncă.

Iuliu Winkler s-a mai referit la propunerea UDMR de introducere temporară, pe o perioadă de trei ani, a unui impozit de solidaritate aplicat persoanelor fizice care realizează venituri mari. În opinia Uniunii, o astfel de taxă ar crea un sistem de impozitare echitabil, care să se bucure de acceptanță socială.

El a mai adăugat că revenirea la cota de 19% a TVA trebuie realizată în paralel cu creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor. Winkler a subliniat faptul că, de exemplu, în Bulgaria gradul de colectare a TVA este de 70% în vreme ce în România a acesta a ajuns la 54% după majorarea la 24% a TVA.

"Echilibrul dintre sarcina fiscală ce apasă asupra forței de muncă și asupra angajatorului în România trebuie refăcut. UDMR propune reducerea presiunii fiscale asupra forței de muncă prin reducerea în două  trepte a CAS. Nivelul actual de 44,5 procente al CAS favorizează relațiile de muncă informale. Circa 2,4 milioane de persoane lucrează la negru, astăzi, în România, conform estimărilor Consiliului Fiscal. Propunem reducerea CAS cu 3.5%  la angajator și cu 2,5% la angajat, iar  în a doua etapă o nouă reducere de câte 2% atât la angajator, cât și la angajat", a  mai spus Iuliu Winkler.

Referitor la Planul de dezvoltare Transilvania 2020, deputatul european a declarat că UDMR îl înainta, luni, ministrului Leonard Orban. Scopul este ca în elaborarea strategiei naționale pentru perioada 2014-2020 să se țină cont de propunerile din Planul de dezvoltare Transilvania 2020. Potrivit lui Winkler, planul va fi transmis și ministerelor de sector care au autorități de management al fondurilor europene.

Conferință de presă la Deva Conferință de presă la Deva Conferință de presă la Deva