Kelemen Hunor: UDMR sprijină o soluție care să creeze stabilitate în România

06.11.2015 | Actualitate politică , Guvern

Kelemen Hunor: UDMR sprijină o soluție care să creeze stabilitate în România

„Noul guvern ar trebui să se formeze până cel târziu la finele lunii noiembrie, poate chiar mai devreme, pentru a nu se prelungi actuala criză politică. Trebuie găsite soluții comune, conforme cu așteptările societății, iar UDMR sprijină orice alternativă care conduce cât mai curând la stabilitate: organizarea de alegeri anticipate, iar înainte de aceasta, formarea unui guvern de tehnocrați”, a arătat Kelemen Hunor poziția UDMR după consultările avute cu președintele țării, joi, 5 noiembrie, la Palatul Cotroceni. „Însă, în vederea organizării de alegeri parlamentare anticipate, este necesară, mai întâi, modificarea legii alegerilor”, a mai punctat președintele Uniunii.

Potrivit președintelui UDMR, formațiunea sa este de acord chiar și cu varianta organizării alegerilor anticipate, în condițiile în care există un cadru constituțional, o posibilitate prevăzută de lege în acest sens.  „Înainte de organizarea alegerilor anticipate, noi sprijinim formarea unui guvern de tehnocrați, ca fiind cea mai potrivită soluție. Noul premier ar trebui să aibă un mandat precis, bine definit, respectiv să beneficieze de libertatea de a-și alege miniștrii, experții cu care vrea să colaboreze în cadrul noului guvern. Aceștia nu trebuie să aibă statut de politicieni, însă nici nu trebuie exclusă posibilitatea ca ei să provină din mediul politic. Prioritatea noului guvern trebuie să fie elaborarea bugetului pentru 2016 și modificarea legii alegerilor parlamentare. Aceasta din urmă este necesară, întrucât actualul cadru legislativ nu permite organizarea de alegeri anticipate, sau organizarea – înaintea datei de 24 iulie – a alegerilor parlamentare, deoarece abia la această dată intră în vigoare noua lege, adoptată recent, a desfășurării alegerilor parlamentare. Nici acest act normativ nu permite organizarea de noi alegeri într-un termen mai scurt de 90 de zile calendaristice. Deci, cu siguranță, o clauză specială ar trebui să fie introdusă pentru a reduce durata minimă", a precizat Kelemen Hunor.

„Reprezentanții sferei publice trebuie să găsească, împreună, printr-un efort comun, soluția adecvată actualei situații, astfel încât să redea oamenilor speranța și încrederea în instituțiile, principiile și valorile fundamentale ale statului și societății”, a declarat președintele Uniunii, adăugând că astfel de valori sunt parlamentarismul, democrația, libertatea, demnitatea umană și egalitatea în șanse.

Președintele UDMR a menționat, de asemenea, că Uniunea susține, în continuare, ideea organizării simultane a alegerilor locale și parlamentare, considerându-se a fi o soluție potrivită pentru actualul context politic din România.