Kelemen Hunor: Winkler Gyula este un candidat puternic și de încredere al comunității maghiare

20.05.2019 | Parlamentul European
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Kelemen Hunor: Winkler Gyula este un candidat puternic și de încredere al comunității maghiare

Europarlamentarul UDMR Winkler Gyula a avut o activitate intensă, de succes în ultimii ani, de aceea este o decizie bună atât pentru maghiari, cât și pentru români să sprijine candidatura sa la alegerile de duminică, aici, în județul Hunedoara – a subliniat președintele Kelemen Hunor într-o conferință de presă susținută, astăzi, la Deva, împreună cu europarlamentarul Iuliu Winkler, candidatul care deschide lista UDMR la alegerile europarlamentare. Președintele Uniunii a precizat că va fi necesară o mobilizare puternică și a îndemnat maghiarii din Hunedoara să voteze duminică cu UDMR și să răspundă cu DA la ambele întrebări ale referendumului.

În timp ce UDMR a vorbit în mod constant despre problemele și necesitatea de reformă a UE, oferind soluții în acest sens, partidele românești au considerat această campanie un prilej pentru luptele politice interne, un exercițiu pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că această strategie este greșită pentru că – după cum a subliniat liderul Uniunii– spațiul comunitar, inclusiv România, se află în fața celor mai importante alegeri pentru PE din ultimii ani.

„Trebuie, de asemenea, să oferim o soluție optimă în competiția economică, problemelor de securitate și provocărilor demografice generate de globalizare. Uniunea Europeană este singura soluție pentru România; nu există alternativă, de aceea trebuie să se alăture și spațiului Schengen. Oricine crede și declară contrariul, vrea să dăuneze țării”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii consideră că sunt șanse mari pentru a renegocia competențele UE în următorii ani. Astfel, trebuie stabilit care sunt domeniile pe care vrea să mențină în atribuția statelor membre și care sunt aspectele pe care vrea să le aducă la nivelul decizional al UE.

”Aceste reforme trebuie să includă protecția minorităților naționale autohtone. Dacă Europa de Vest a reușit să ajungă la concluzia că soluționarea problemei minorităților poate aduce stabilitate, consolidare economică, trebuie și Europa de Est să accepte că aceste comunități generează valori pentru societate; nu trebuie doar să accepte acest principiu, trebuie să trateze minoritățile ca atare”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Europarlamentarul Winkler Gyula a vorbit despre provocările și soluțiile posibile pentru exercițiul bugetar al UE care va începe în 2021. În opinia sa, noul buget din decembrie va fi decisiv pentru următorul deceniu. ”În următorii zece ani ne vom confrunta cu numeroase provocări la nivel european, iar UDMR a propus soluții reale pentru gestionarea acestora. Nu putem accepta faptul că europenii din Europa Centrală și de Est să fie cetățeni de rangul doi ai UE. Trebuie eliminat acest dublu standard, care subminează demnitatea noastră în UE. România trebuie, de asemenea, să se alăture spațiului Schengen și, la momentul potrivit, să introducă moneda unică europeană, euro. În ceea ce privește Politica Agricolă Comună și creșterea subvențiilor trebuie înființat un fond care să se concentreze asupra dezvoltării localităților din zonele metropolitane ale marilor  orașe. De asemenea, avem obiective prioritare în domeniul drepturilor minorităților, al proiectelor de mare infrastructură și trebuie intensificat sprijinul pentru tineri, dar totodată, este necesar să reducem și birocrația, care complică și îngreunează procedura de accesare a fondurilor europene” , a subliniat candidatul UDMR.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.