Korodi Attila: Garantarea drepturilor colective joacă un rol important în păstrarea identității unei minorități naționale

22.11.2017 | Actualitate politică

Foto: Gábor Lajos

”O comunitate minoritară are revendicări diferite de majoritate. Acest aspect trebuie avut în vedere atunci când vorbim despre identitatea unei comunități minoritare, deoarece în păstrarea acesteia garantarea drepturilor colective ar trebui să joace un rol major. Asigurarea cadrului legislativ pentru minoritățile naționale nu diminuează cu nimic drepturile majorității, dar este esențial pentru supraviețuirea acestor comunități. În anii precedenți aderării sale la Uniunea Europeană, ca urmare a presiunilor și așteptărilor internaționale, România a acordat multă atenție minorităților naționale și comunității maghiare. Însă, de atunci, putem observa o stagnare în acest domeniu. Guvernul din perioada preaderării României la UE, din care a făcut parte și UDMR, a creat, printre altele, cadrul legislativ pentru consolidarea sistemul de învățământ în limba maternă. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a completa acest cadru legal și pentru a progresa pe calea asigurării drepturilor colective”, a declarat Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, marți, 21 noiembrie, la București, în cadrul dezbaterii organizate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe tema minorităților naționale.

Korodi a mai spus că acest proces presupune o încredere reciprocă între comunitățile române și maghiare, iar această încredere trebuie construită pe o bază solidă, deoarece aceasta este singura modalitate de a construi un viitor comun în această țară. Dezbaterea a fost deschisă de Alexandru Victor Micula, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, care a arătat în discursul său că România asigură drepturile minorităților naționale în mod exemplar pe plan internațional și a atras atenția asupra faptului că nici ministerul, nici România, nu susțin ideea de segregare și diferitele forme de autonomie. Ca răspuns la această afirmație, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a subliniat că, în România, se face adesea o confuzie între formele de autonomie și cele de separatism, iar între cele două, în mod evident, nu există nici un fel de similitudine.

"Nu este permisă confundarea autonomiei cu separatismul. Acest lucru trebuie subliniat, deoarece comunitatea maghiară din România solicită extinderea drepturilor proprii și în niciun caz diminuarea drepturilor majorității. Suntem factori constituanți ai acestei țări, ne dorim un viitor pe pământul nostru natal”, a spus Korodi.

Deputatul UDMR a mai afirmat în cadrul dezbaterii că fiecare minoritate națională se confruntă cu probleme și nevoi specifice pentru care așteaptă soluții din partea statului respectiv. Așadar, și la nivel internațional, trebuie luate în considerare obiectivele minorităților naționale autohtone ale fiecărei țări în parte, și respectiv nevoile specifice ale fiecăriei comunități minoritare. Korodi a spus că, în domeniul protecției minorităților naționale, Consiliul Europei trebuie să elaboreze criterii clare față de statele membre.

După încheierea reuniunii, Korodi a explicat că maghiarii din Transilvania ar dori să trăiască într-o Românie care nu restrânge exercitarea drepturilor fundamentale ale omului și ale minorităților, și unde statul garantează aceleași drepturi tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitatea lor.”Perioada care urmează va fi crucială în ceea ce privește construirea încrederii între cele două comunități. Instituțiile responsabile, clasa politică și organizațiile societății civile din România nu ar trebui să permită retorica naționalistă excesivă pe tema Centenarului, deoarece această abordare influențează negativ opinia publică, dar mai mult, își lasă amprenta asupra vieții cotidiene a maghiarilor care trăiesc în România. Cu toții trebuie să acționăm în mod responsabil și trebuie să lucrăm împreună pentru a construi un viitor comun, deoarece comunitatea maghiară din România își dorește un viitor în această țară și după 2018”, a menționat Korodi Attila.

Acesta a evidențiat că un stat poate fi considerat exemplu internațional în ceea ce privește soluționarea problemelor minorităților naționale de pe teritoriul ei doar dacă comunitățile vizate în mod direct susțin același lucru: „Poziția reprezentanților statului român, conform căreia problemele minorităților naționale din România sunt tratate în mod exemplar, este distorsionată. Acest fapt reiese și din raportul comitetului de experți care a evaluat situația implementării Chartei europene a limbilor regionale sau minoritare. Atâta timp cât minoritatea maghiară din România nu afirmă că situația drepturilor minorităților din această țară este satisfăcătoare, România nu poate fi considerată un exemplu internațional în această privință. Într-o țară considerată exemplu în această privință, ar exista norme de aplicare elaborate pentru legile în vigoare privind drepturile minorităților. Într-o țară considerată exemplu nu s-ar respinge, fără o dezbatere reală, revendicările legitime și proiectele de lege ale minorității maghiare”, a conchis Korodi.

La eveniment a participat și Laczikó Enikő, secretar de stat aflat la conducerea Departamentului pentru Relații Interetnice, și Benkő Erika, deputat UDMR din județul Covasna, membru supleant al delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Benkő a detaliat că există diferențe semnificative între minoritățile care doresc integrarea individuală sau la nivel de comunitate în societatea majoritară, iar pentru situația din urmă este nevoie de un cadru legislativ amplu. „Minoritatea maghiară din România a ales calea integrării la nivel de comunitate, iar astfel urmărește extinderea drepturilor colective ale minorităților. Aceste eforturi ale comunității noastre sunt revendicări legitime”, a susținut deputatul UDMR.