Korodi Attila: Guvernul să elaboreze un studiu de impact pentru a determina unde ar fi permisă exploatarea minieră conform proiectului de lege privind reglementarea ariilor naturale protejate

22.11.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Korodi Attila: Guvernul să elaboreze un studiu de impact pentru a determina unde ar fi permisă exploatarea minieră conform proiectului de lege privind reglementarea ariilor naturale protejate

„Grupul UDMR din Camera Deputaților susține că putem dezbate proiectul de lege privind reglementarea ariilor naturale protejate, numai dacă ministerul vizat pregătește un studiu de impact referitor la siturile unde s-ar acorda, conform noilor prevederi legale, autorizații de exploatare minieră. Vom putea lua o decizie în cunoștință de cauză despre acest subiect, doar după un astfel de studiu de impact”, a arătat, marți, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila. Fostul ministru al Mediului este de părere că Parlamentul poate lua o decizie responsabilă doar dacă primește informațiile necesare din partea Guvernului.

„Proiectul de act normativ se află în acest moment în dezbatere în comisiile de specialitate, iar Comisia pentru mediu și echilibru ecologic al Camerei Deputaților va elabora un raport cu privire la acest amendament, urmând ca alte două comisii să formuleze un aviz favorabil sau negativ. UDMR va susține această poziție la fiecare dezbatere din cadrul comisiilor”, a subliniat Korodi Attila.

Deputatul UDMR, Csoma Botond, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic al Camerei Deputaților a declarat: „Proiectul de lege care s-a aflat astăzi pe agenda comisiei ar prevedea, printre altele, posibilitatea modificării limitelor ariilor naturale protejate – cu acordul autorităților pentru mediu – acolo unde înainte de 29 iunie 2007 se desfășura o activitate de exploatare a resurselor minerale, respectiv unde aceste arii protejate includ terenuri intravilane. Având în vedere faptul că proiectul de lege nu clarifică unde anume ar avea impact aplicarea prevederilor acestui act normativ, am cerut reprezentanților Guvernului să elaboreze un studiu de impact în această privință, iar comisiei să amâne formularea unui raport despre acest proiect de lege până ce vom vedea un astfel de document”.

Deputatul UDMR din județul Cluj a adăugat: „Într-adevăr, resursele miniere trebuie exploatate, dar această activitate minieră trebuie reglementată strict conform normelor naționale și internaționale în vigoare pentru a proteja mediul”.

Csoma Botond a precizat că este nevoie de o dezbatere cu implicarea organizațiilor nonguvernamentale.

Comisia nu a amânat elaborarea unui raport privind acest proiect de lege, iar reprezentanții Guvernului nu au exprimat o intenție de a elabora un studiu de impact în această privință, astfel, deputatul UDMR a votat împotriva proiectului de act normativ. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.