Korodi Attila la Strasbourg: Măsurile pentru contracararea crizei migrației pot avea succes doar dacă în Libia va exista stabilitate

26.04.2018 | Parlamentul European
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Korodi Attila la Strasbourg: Măsurile pentru contracararea crizei migrației pot avea succes doar dacă în Libia va exista stabilitate

Miercuri, 25 aprilie, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, Attila Korodi, în calitate de raportor, a prezentat proiectul de rezoluție și de raport privind situația din Libia, care conține evenimentele și eforturile depuse în ultimul an pentru reconstrucția țării și posibilitățile de acordare a asistenței din partea instituțiilor Consiliului Europei. Raportul a fost adoptat.

Korodi Attila, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a subliniat că, în vederea întocmirii unui raport cât mai exhaustiv și informativ, a vrut să cunoască, cât mai îndeaproape, evenimentele și situația politică actuală din Libia, asigurându-se, astfel, că APCE va putea lua decizia adecvată în acest sens. Korodi a relatat: pe lângă faptul că a urmărit cu atenție evenimentele din ultima perioadă din acest stat, a avut și o serie de întâlniri în Tunisia cu reprezentanții satului Libian și Tunisian, dar și cu cei ai organismelor internaționale (Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană) pentru a identifica soluțiile optime prin care Consiliul Europei poate acorda asistență în reconstrucția Libiei. Korodi a amintit faptul că a organizat întâlniri și cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, Matilda Bogner, reprezentantul misiunii de suport al ONU pentru Libia, precum și cu numeroși ambasadori ai țărilor implicate. Concluzia acestor întâlniri a fost că în Libia este nevoie de pace și stabilitate, iar eforturile de reconstruire venite din interiorul țării trebuie numai îndrumate, fără a se exercita  presiune asupra acestei țări.  

În expunerea sa, deputatul UDMR, Attila Korodi a precizat: „Este foarte important ca membrii Consiliului Europei să contribuie la stabilirea unor structuri de stat unificate în Libia, care să poată pune capăt încălcărilor la scară largă și zilnice ale drepturilor omului, precum și să reducă amenințarea teroristă și fluxul de migranți”.

Raportul analizează, în detaliu, situația actuală din Libia precum migrația, instabilitatea țării, impactul asupra țărilor vecine și asupra regiunii – într-un sens mai larg și în Europa – implicațiile economice ale colapsului țării și felul în care Consiliul Europei, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite, reprezentanții Uniunii Europene și ai Comisiei de la Veneția pot acorda asistență în reconstruirea Libiei.

Parlamentarul român a subliniat faptul că, începând cu anul 2011, primăvara arabă și-a făcut simțită prezența și în Libia punând capăt dictaturii lui Gaddafi, dar și statului: „Astăzi, Libia este un stat eșuat în care totul trebuie reconstruit; în fiecare zi au loc încălcări ale drepturilor omului, iar instabilitatea reprezintă o amenințare pentru vecinii săi”, a adăugat Korodi Attila.

Membru al Delegației Parlamentului României la APCE, Korodi a subliniat: „Consiliul Europei ar trebui să contribuie la eforturile misiunii speciale a Națiunilor Unite în Libia, având în vedere expertiza sa în aspecte de natură instituțională și în acord cu obiectivele stabilite de Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Libia în Planul său de acțiune din 20 septembrie 2017”.

Aportul APCE ar putea consta, în special, în sprijinirea elaborării procedurilor electorale necesare pregătirii unui referendum constituțional și, ulterior, al unor alegeri parlamentare și prezidențiale în cadrul cărora Adunarea ar putea servi ca observator electoral; crearea unei mass-media – în conformitate cu standardele etice internaționale pentru jurnaliști – capabile să informeze corect și obiectiv cetățenii în timpul alegerilor electorale.

Raportul adoptat are în vedere faptul că numai coagularea unor structuri statale unitare constituie premisa stopării încălcărilor persistente și constante ale drepturilor omului și vor fi susceptibile să reducă amenințarea teroristă, dar și să pună capăt fluxului migrației - realități  care se răsfrâng nemijlocit asupra statelor membre ale Consiliului Europei, cu precădere asupra celor situate în partea sudică a Europei. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.