Korodi Attila la Strasbourg: Raportul Comisiei Europene reprezintă un nou semnal din plan extern că situația din Ucraina încalcă norme internaționale

12.10.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Korodi Attila la Strasbourg: Raportul Comisiei Europene reprezintă un nou semnal din plan extern că situația din Ucraina încalcă norme internaționale

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu poate ignora un proces prin care minoritățile naționale din Ucraina sunt private de exercitarea drepturilor fundamentale. Fiecare minoritate are dreptul de a învăța în limba maternă, nici o reformă nu poate aduce atingere acestui drept. Sub pretextul reformei sistemului educațional, Ucraina discriminează grav comunitățile minoritare, iar aplicarea acestei legi, pe lângă faptul că reprezintă un regres în ceea ce privește drepturile minorităților, este în contradicție cu prevederile Constituției ucrainene, cu acordurile-cadru și tratatele internaționale. Acestea definesc foarte clar principiul de bază al accesului tinerilor aparținând comunităților naționale la educația în limba maternă”, a arătat Korodi Attila, membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în 12 octombrie după ce Consiliul Europei a adoptat un raport în care critică situația din Ucraina.  

APCE a dezbătut în procedură de urgență prevederile noii legi a reformei educaționale din Ucraina. După cum se știe, această lege îngrădește semnificativ dreptul minorităților naționale de a studia în limba lor maternă și a fost mult criticată la nivel internațional. Printre altele, atât România cât și Ungaria au exprimat o poziție fermă împotriva promulgării acestei legi.  

Deputatul UDMR, Korodi Attila, a spus despre raportul adoptat azi că reprezintă un nou semnal internațional că situația din Ucraina încalcă normele internaționale și contravine sistemului de standarde și așteptări pe care statele europene trebuie să le considere fundamentale în garantarea drepturilor minorităților, atât pe propriul lor teritoriu, cât și pe plan internațional.

Deputatul a subliniat, în intervenția sa din cadrul dezbaterii, că legislativul de la Kiev supune unei presiuni severe minoritățile naționale din Ucraina prin periclitarea învățământului în limba maternă. ”Ca maghiar din România, am studiat în limba maternă și am învățat limba română într-o școală cu predare în limba maghiară. Ucraina trebuie să înțeleagă că nu poate priva minoritățile sale de dreptul de a studia în limba lor maternă. APCE spune foarte clar, prin rezoluție, că expertiza care va veni pe acest proiect de lege din partea Comisiei de la Veneția trebuie aplicată în legislație și Ucraina trebuie să creeze un echilibru între protecția limbilor minoritare și regionale și rolul limbii oficiale ucrainene”.

Korodi Attila a subliniat că este îmbucurător faptul că România și Ungaria s-au implicat împreună în rezolvarea situației din Ucraina, iar și la inițiativa UDMR din septembrie a.c. atât delegația română a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cât și Ungaria au cerut dezbaterea în regim de urgență a măsurilor acestei reforme, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.