Korodi Attila: Vrem o soluție urgentă din partea Ministerului Mediului pentru problema acută a suprapopulării urșilor

04.07.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Korodi Attila: Vrem o soluție urgentă din partea Ministerului Mediului pentru problema acută a suprapopulării urșilor

Fotó: www.vhegy.com

„Odată cu interzicerea vânătorii urșilor, populația acestora a crescut, iar acest lucru a condus la tensiuni în cadrul comunităților din județele afectate. Statul român nu oferă nici o alternativă pentru managementul efectivului de animale, iar consecințele sunt cât se poate de grave. Avem nevoie de măsuri urgente din partea autorităților în județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, unde urșii sunt o amenințare pentru viața oamenilor. Ministerul Mediului poate stabili în fiecare an un număr de colectare a urșilor și, prin derogare de la legislația privind protejarea si conservarea mediului și a faunei sălbatice, poate lua măsuri pentru soluționarea problemei suprapopulării animalelor. Acest număr nu a fost stabilit de doi ani. Pe lângă faptul că urșii au atacat oameni, au făcut ravagii și în gospodării, omorând animale și distrugând plantații și bunuri. Nimeni nu își asumă răspunderea pentru daunele provocate iar, astfel, nici cei afectați nu sunt despăgubiți la timp. Este inacceptabil că statul nu tratează această problemă cu prioritate. UDMR a atras atenția autorităților asupra acestei probleme în nenumărate rânduri, dar nu a fost găsită nici o soluție. Săptămâna trecută, grupul UDMR din Parlament a elaborat o propunere de modificare legislativă menită să stabilească măsuri pe termen lung în această privință și care ar asigura să nu se mai ivească o astfel de situație. Pentru problema actuală, însă, avem nevoie de o soluția urgentă”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila. Legiuitorul din județul Harghita a arătat că urșii stârnesc nemulțumiri profunde și frică în cadrul localnicilor din zonele afectate. Oamenii, dar și reprezentanții administrațiilor locale și județene din zonă, se pregătesc de proteste în fața clădirii Ministerului Mediului pentru a atrage atenția asupra situației și pentru urgentarea unei soluții.

Magyar Lóránd, membru al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților, inițiatorul propunerii legislative mai sus menționate, a relatat că, în cazul în care ministerul vizat nu oferă soluții privind despăgubirea oamenilor, în cursul sesiunii parlamentare care începe în această toamnă, va propune introducerea unor măsuri la nivelul legislației, care prevăd acordarea de despăgubiri în aceste cazuri. Evaluarea și despăgubirea daunelor ar reveni agențiilor județene de protecție a mediului.

“Suntem conștienți de faptul că propunerea noastră legislativă nu oferă soluții pentru situația urgentă. Este, totuși, o garanție că o astfel de situație nu se va mai produce. Propunem ca, în până în data de 28 februarie a fiecărui an, ministerul vizat să comunice numărul de colectare stabilit și propunem și sancțiuni pentru cazurile când ministerul nu face acest demers”, a declarat deputatul, cel care a inițiat propunerea legislativă, adăugând că situația actuală cere măsuri urgente, pentru că viața și bunurile oamenilor sunt în pericol, iar autoritățile trebuie să ofere despăgubiri pentru daunele create de urși.

Magyar a amintit că deputatul Márton Árpád, colegul său, a fost co-inițiator al acestei propuneri legislative, iar membrii grupului Uniunii din Camera Deputaților au semnat propunerea de act normativ.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.