Legea cooperativelor ar putea fi modificată - Sunt vizate introduceri de scutiri fiscale pentru fermierii care își vând produsele prin intermediul cooperativelor

23.03.2016 | Agricultură
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Legea cooperativelor ar putea fi modificată - Sunt vizate introduceri de scutiri fiscale pentru fermierii care își vând produsele prin intermediul cooperativelor

Comisia de Agricultură din Senat a avizat pozitiv proiectul de modificare a Legii nr. 566/ 2004, privind funcționarea și reglementarea  activității cooperativelor agricole. Propunerea legislativă inițiată de mai mulți senatori și deputați specialiști în domeniul dezvoltării rurale ar situa pe baze noi Legea cooperativelor, aflată acum în vigoare.

În ședința de ieri a Comisiei de Agricultură, la care a fost prezent și ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, respectiv Ion Ghizdeanu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, co-inițiatorul proiectului de modificare legislativă, senatorul UDMR, Tánczos Barna, a prezentat aspectele principale ale propunerii.

”Scopul primordial al inițiativei este creșterea cantității de produse vândute în sistemul cooperatist, clarificarea sistemului de impozitare, respectiv introducerea unor scutiri fiscale pentru fermierii care își vând produsele prin intermediul cooperativelor”, a subliniat Tánczos. Totodată, proiectul clarifică domeniul de activitate al cooperativelor agricole, posibilitățile de prelucrare și/ sau distribuție a produsele agricole primare, stabilește obligația de acoperire a profitului net și / sau a pierderii înregistrate la sfârșitul anului, precum și cuantumul minim al fondului de rezervă.

În timp ce ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a apreciat pozitiv noile propuneri, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor nu a fost de acord cu toate amendamentele privind acordarea stimulentelor fiscale, a scutirilor de impozitare.

“În final, cu mici modificări de nuanță, Comisia a aprobat în unanimitate proiectul de lege, urmând ca cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare să ajungă deja pe masa deputaților pentru votul final”, a adăugat Tánczos Barna.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.