Legea privind vânzarea terenurilor agricole este superficială

17.12.2013 | Camera Deputaţilor , Agricultură
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Legea privind vânzarea terenurilor agricole este superficială

Grupul parlamentar UDMR din Camera Deputaților a votat, ieri, împotriva adoptării proiectului de lege referitor la unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Reprezentanții UDMR sunt de părere că legea, în forma propusă de Guvern, este superficial elaborată, iar implementarea sa va crea mai multe probleme decât  soluții.

În cadrul dezbaterilor parlamentare din plenul Camerei, poziția UDMR a fost susținută de deputatul Kelemen Atilla, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

 

 ”Actuala formă a proiectului de lege, în varianta propusă de Guvern spre adoptare, este superficială şi nefundamentată, având numeroase neajunsuri”, a precizat deputatul UDMR de Mureș. Referindu-se la aspectele negative cuprinse în proiectului de lege, Kelemen Atilla a criticat în primul rând reglementările privind vânzarea terenurilor situate extravilan în raza granițelor țării.

 

”Este inadmisibil ca problematica granițelor să fie stabilită conform unei legi adoptate în anul 1991, de vreme ce, în calitate de stat membru al UE, în anumite chestiuni, România trebuie să aplice cu prioritate reglementările europene față de cele naționale. O astfel de reglementare este şi cea referitoare la frontierele statale”, a subliniat deputatul UDMR. Un exemplu relevant în acest sens este cel al unei persoane cu domiciliul la o distanță de până la 20 de km de frontieră și proprietara unui teren agricol.  În condiţiile noii legi, vânzarea parcelei de teren devine posibilă numai după obţinerea avizului organelor de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale. Este inacceptabilă o astfel de situaţie pentru o simplă operaţiune de vânzare-cumpărare a unui teren, în condiţiile în care, în România, protejarea proprietății private este garantată prin Constituție.

 

„De asemenea, proiectul de lege nu stabilește în mod clar condițiile de desființare a  Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) dar, în acelaşi timp, creează o nouă structură care birocratizează foarte mult procesul de achiziționare a terenurilor agricole, mergând până la solicitări de aprobare de la București a unei simple vânzări de teren. Toate aceste aspecte fac ca legea să fie inaplicabilă. Nu aceasta este modalitatea de soluționare operativă a cumpărării terenurilor agricole și a schimbului de proprietate în România”, a punctat Kelemen Atilla.

 

”În forma actuală, prevederile legale sunt interpretabile şi cele patru etape prin care se reglementează exercitarea dreptului de preempţiune sunt uşor de ocolit. Știm foarte bine interesele cui ar servi o asemenea lege și ce motive de îngrijorare au grăbit elaborarea ei: frânarea interesului cetățenilor străini pentru cumpărarea  de terenuri agricole”, a adăugat deputatul UDMR de Mureș.

 

”Considerăm că proiectul de lege este insuficient fundamentat, că procesul de vânzare-cumpărare de terenuri agricole este excesiv birocratizat, că unele prevederi sunt  neconstituţionale şi că, prin punerea în practică, vor apărea mai multe probleme decât soluţii. În consecinţă, UDMR a votat împotriva acestui proiect de lege”, a concluzionat deputatul UDMR, Kelemen Atilla, la finalul intervenției sale în plen.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.