Lipsa încrederii erodează societăţile din Europa Centrală şi de Est

07.06.2012 | Tineret , Hunedoara

Lipsa încrederii erodează societăţile din Europa Centrală şi de Est

Lipsa încrederii este un fenomen care erodează baza societăţilor din Europa Centrală şi de Est, iar această boală poate fi lecuită doar prin participarea fiecărui individ în procesul de vindecare, a afirmat, miercuri, deputatul european Iuliu Winkler, liderul hunedorean UDMR, în cadrul unei întâlniri informale pe care a avut-o cu absolvenţii Grupului Şcolar „Teglas Gabor” din Deva.

„Nu doar societatea din România, ci şi cele din restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est trec printr-o criză. Diagnosticul comun al crizei societăţilor din centrul şi estul Europei este lipsa de încredere. Această lipsă de încredere se manifestă şi în sânul societăţii maghiare din Transilvania. Din păcate, lipsa de încredere şi dezinteresul pentru politică sunt şi mai acute în rândul tinerilor”, a spus parlamentarul european.

În opinia liderului hundeorean al UDMR, societatea, în ansamblul ei, este răspunzătoare pentru această criză.

„Modelele publice care i se oferă, azi, unui tânăr sunt putrede, sunt modele legate de valori false, de non-valori. (...)  Vedem că există o lipsă de încredere în puterea de vindecare a societăţii. Vedem că ne este rău, că drumul pe care am apucat-o este greşit, dar nu mai avem încredere în valorile noastre, în puterea noastră. Adeseori, am fost întrebat în public, dar şi în privat, care este soluţia, cum ne putem vindeca. Am mereu acelaşi răspuns: vindecarea societăţii în care trăim va începe în momentul în care fiecare dintre noi, la nivel individual, va face curăţenie, în sens propriu, la locul său de muncă, în spaţiul în care trăieşte, la şcoală, dar va face şi curăţenie morală, prin hotărârea de a respinge nepăsarea, indolenţa, ipocrizia, delaţiunea”, a adăugat Iuliu Winkler.

Deputatul european i-a îndemnat pe tinerii absolvenţi să perpetueze starea extraordinară pe care ei o trăiesc acum, la terminarea studiilor liceale. „Este o stare extraordinară, caracterizată de solidaritate şi încredere. Sunteţi colegi care aţi parcurs anii de şcoală împreună, ani în care aţi cultivat încrederea unul în celălalt, sunteţi solidari. Duceţi mai departe încrederea spre noul capitol al vieţii voastre”, a mai spus liderul hunedorean al UDMR.

În contextul legat de dezinteresul pe care tinerii îl manifestă faţă de politică, Iuliu Winkler le-a vorbit absolvenţilor de la „Teglas Gabor” despre responsabilitate şi primul vot din viaţă.

„Mi-aţi spus că aţi plâns la festivitatea de absolvire. Aţi plâns ştiind  că lăsaţi în urmă o etapă a vieţii voastre, regretând de pe acum atmosfera din şcoala voastră. Pot să vă spun doar atât: dacă iubiţi Grupul Şcolar „Teglas Gabor” şi vreţi ca şi fraţii şi surorile voastre mai mici să crească şi să studieze în aceeaşi atmosferă până la examenul de maturitate atunci, duminică, puteţi să faceţi ceva concret, să mergeţi la vot şi să votaţi UDMR. Primul vostru vot va fi una dintre dovezile că aţi păşit responsabil în viaţa de adult”, a arătat deputatul european.

Iuliu Winkler le-a mai vorbit tinerilor despre importanţa alegerii unei profesii. „Pot să vă spun că nu aveţi certitudinea că profesia pe care o veţi alege acum va fi şi cea din care veţi ieşi la pensie. Singura certitudine este rapiditatea ameţitoare cu care, în lumea de azi, se schimbă lucrurile.  Şi totuşi vă îndemn să vă urmaţi chemarea în alegerea profesiei”, a adăugat Iuliu Winkler.

Liderul UDMR Hunedoara s-a întâlnit, miercuri seara, cu  40 de absolvenţi ai Grupului Şcolar „Teglas Gabor” din Deva.