UDMR: Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori! – Uniunea a votat în favoarea modificării legii statutului judecătorilor și procurorilor

12.12.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


UDMR: Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori! – Uniunea a votat în favoarea modificării legii statutului judecătorilor și procurorilor

Separarea puterilor în stat este în interesul tuturor cetățenilor. Avem nevoie de această modificare legislativă, deoarece contribuie la garantarea statului de drept. Legea adoptată astăzi nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigură independența acestuia.

Nici Președintele țării nu se implică în procedura de numire a judecătorilor și procurorilor, care, conform modificării adoptate astăzi, se aplică exclusiv pe criterii profesionale, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Rolul Președintelui în numirea acestei categorii profesionale a devenit o formalitate și astfel, clasa politică nu are niciun cuvânt de spus în numirea magistraților. 

UDMR sprijină lupta împotriva corupției. Propunerea legislativă adoptată astăzi nu limitează în niciun fel acest efort. Dimpotrivă, astăzi a fost adoptată o lege cu reglementări clare, o lege care se aplică tuturor, în mod egal. Am votat în favoarea separării carierelor judecătorilor de ale procurorilor. 

Judecătorii și procurorii trebuie să își exercite atribuțiile separat și independent unul de celălalt. A fost nevoie de această modificare, pentru că, până acum, legislația nu prevedea acest aspect.

Într-un stat de drept procurorii nu fac parte din puterea judecătorească a statului.

Cine greșește trebuie să își asume consecințele. Dacă se dovedește că un judecător sau un procuror, cu rea-credinţă sau dintr-o neglijenţă gravă a comis o eroare judiciară care a provocat prejudicii, statul va avea obligația să tragă la răspundere procurorul sau judecătorul vinovat. Până în acest moment, statul nu avea această obligativitate. În conformitate cu modificarea aprobată astăzi, cel prejudiciat are dreptul să ceară despăgubiri statului, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile.

La inițiativa UDMR, în acest proiect de lege a fost introdusă o prevedere, potrivit căreia, judecătorii și procurorii au obligația să depună o declarație pe propria răspundere, prin care să demonstreze că nu sunt și nu au fost colaboratori ai serviciilor secrete. Serviciilor de informații le este interzis să racoleze angajați din sistemul judiciar, iar încălcarea acestei interdicții de colaborare între judecători, procurori și serviciile secrete va constitui o infracţiune la adresa independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Prin derogare de la orice alte legi sau prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele și orice alte acte emise sau co-semnate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării sau de un serviciu de informații, care vizează sau are legătură  cu justiția sunt informații de interes public și nu se vor putea secretiza, așa cum s-a procedat până acum.  

În vederea unei mai bune pregătiri profesionale, modificarea prevede prelungirea duratei cursurilor de formare profesională  pentru judecători și  procurori, de la 2 la 4 ani, iar  a stagiaturii de la 1 an la 2 ani. În perioada frecventării cursurilor de formare profesională, după primul an, judecătorii și procurorii vor fi obligați să efectueze, la 6 luni, practică profesională în instituțiile judiciare, birouri notariale, cabinete de avocatură sau instituții publice. 

Aceste modificări nu împiedică lupta împotriva corupției, ci asigură independența politică atât a judecătorilor cât și a procurorilor.  

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.