Magyar Lóránd, deputat UDMR: Avem nevoie de o legislație cu reglementări clare pentru combaterea ambroziei, o plantă nocivă pentru sănătatea umană și pentru mediu

23.11.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Magyar Lóránd, deputat UDMR: Avem nevoie de o legislație cu reglementări clare pentru combaterea ambroziei, o plantă nocivă pentru sănătatea umană și pentru mediu

„Ambrozia este o plantă nocivă atât pentru sănătatea umană cât și pentru mediu. Polenul format în perioada de înflorire poate provoca reacții alergice grave. În același timp, planta afectează vegetația din jur. Numeroase țări din Europa au adoptat deja acte normative în vederea combaterii acestei plante extrem de dăunătoare. În România, ambrozia s-a răspândit în special în zona de vest a Transilvaniei, în județele Arad, Bihor, Timiș și Satu Mare și se dezvoltă de-a lungul drumurilor și căilor ferate, pe terenurile unde se află clădiri în construcție și pe terenurile necultivate. Avem nevoie de reglementări clare pentru combaterea acestei plante extrem de nocive”, a declarat deputatul UDMR din județul Satu Mare, Magyar Lóránd, după ce Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților a adoptat amendamentul depus la proiectul de lege pentru combaterea ambroziei.

„Statisticile arată că, în lunile iunie–septembrie, 80% dintre pacienții care s-au prezentat la medic cu simptome alergice, acestea au fost provocate de polenul ambroziei”, a precizat Magyar Lóránd. Deputatul UDMR a adăugat că tratamentul poate fi costisitor și nu este decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate. În același timp, deputatul Magyar Lóránd arată că diminuarea cantității de polen provenit de la această plantă, va scădea, în mod clar, numărul afecțiunilor alergice.

Legea pentru combaterea ambroziei prevede obligativitatea proprietarilor de terenuri de a executa periodic lucrări de întreținere a terenurilor, eliminarea plantelor parazit, care afectează mediul și culturile agricole. Amendamentul depus de deputatul UDMR, Magyar Lóránd, prevede că aceste lucrări ar trebui efectuate în perioada de primăvară, cel târziu până la 30 iunie, pentru a opri creșterea și dezvoltarea plantei.

Comisia de specialitate a adoptat amendamentul propus de deputatul UDMR, Magyar Lóránd, iar legea urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaților.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.