Mai multe gospodării ar putea fi racordate la sistemul de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice conform unui proiect de lege inițiat de UDMR

05.12.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Mai multe gospodării ar putea fi racordate la sistemul de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice conform unui proiect de lege inițiat de UDMR

Rețelele de transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale ar putea fi extinse pentru a servi mai multe gospodării, iar cele existente ar putea fi reabilitate și modernizate, toate acestea cu finanțare din bugetul central, conform unei propuneri de modificare legislativă a UDMR. Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de prima Cameră sesizată, în ședința din 5 decembrie.

„În prezent, mai puțin de jumătate din totalul gospodăriilor din România sunt racordate la rețeaua de gaze și electricitate și sunt prea multe localități rurale care nu au acces la sistemul de distribuție a utilităților”, a atras atenția liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila. El a adăugat: „Bunăstarea celor din mediul rural reprezintă o prioritate pentru UDMR, iar accesul egal al cetățenilor la serviciile de utilități este un pas făcut în acest sens. Acesta este motivul pentru care legiuitorii UDMR au elaborat și au depus proiectul de lege”.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputatul UDMR din județul Harghita, Bende Sándor, și susținută în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate din Senat de senatorul Fejér László-Ödön. „Propunerea ar modifica prevederile privind Programul Național pentru Dezvoltare Locală astfel încât să fie incluse și lucrările de construcție, extindere, reabilitare și modernizare a rețelelor de transport și distribuție a acestor utilități. Prin această măsură sprijinim și dezvoltarea economică, având în vedere faptul că racordarea la sistemul de distribuție a energiei electrice și a gazelor este indispensabilă și pentru actorii economici”, a arătat senatorul UDMR, Fejér László Ödön.

Decizia finală în cazul acestui proiect legislativ va fi luată de Camera Deputaților, urmând să intre în vigoare după un eventual vot favorabil și dacă șeful statului va promulga legea.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.