Márton Árpád: Legislația privind sistemul juridic trebuie regândită

13.09.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Márton Árpád: Legislația privind sistemul juridic trebuie regândită

„Nu suntem nici pe departe mulțumiți de situația în care se află justiția în momentul de față. Trăim într-o țară unde orice persoană poate fi ascultată şi înregistrată, aproape permanent, fără nici o stavilă, cu invocarea siguranţei naţionale. Astfel, unor persoane incomode regimului, li se intentează câte un proces penal, pe alt temei, folosindu-se părţi din înregistrările trunchiate, fără să se permită audierea întregii înregistrări pe motivul protejării securităţii naţionale. Nu putem fi de acord cu inițiatorii acestei moțiuni simple atâta timp cât aceștia țintesc perpetuarea situației actuale, o moțiune care nu servește independenței sistemului judiciar, ci creează posibilitatea abuzului acestuia”, a declarat deputatul UDMR, Márton Árpád, după discursul său susținut marți în plenul Parlamentului, în timpul dezbaterii moțiunii simple inițiate de partidele aflate în opoziție privind modificările legislative propuse de coaliția de guvernare. 

Membrul al Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Márton Árpád a adăugat: „Din programul de guvernare a partidelor din coaliție reiese că din 2017 se va ținti reforma sistemului juridic astfel încât acesta să se asemene cu cele ale statelor din UE și se vor lua măsuri pentru a contracara abuzurile acestui sistem”. 

Márton Árpád a subliniat că UDMR a elaborat numeroase proiecte de modificare a legislației  din domeniu menite să coreleze legislația sistemului judiciar cu standardele europene, ca de exemplu cel care prevede garanția prezumției de nevinovăție, pentru că nici un organ al statului nu ar trebui să se refere la un suspect sau un inculpat ca și cum ar exista deja o sentință care condamnă acea persoană. Totodată, deputatul UDMR a afirmat că Uniunea a militat pentru ca nici o persoană din această țară să nu fie nevoită să își demonstreze nevinovăția și să nu poată fi constrânsă să se auto-incrimineze. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.