Moldován József: Trebuie găsite soluții pentru compensarea proprietarilor de păduri din siturile Natura 2000

10.02.2016 | Camera Deputaţilor , Agricultură

Deputatul UDMR, Moldován József, a adresat o interpelare premierului României cu privire la compensarea contravalorii masei lemnoase nevalorificabile din siturile Natura 2000 și executarea sentințelor instanțelor în procesele care au avut ca obiect neacordarea compensațiilor către proprietarii îndreptățiți.

Potrivit prevederilor legale, referitoare la gestionarea siturilor Natura 2000,  proprietarii de păduri nu pot exploata aceste terenuri, datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă, însă ar fi trebuit să beneficieze de sume compensatorii.

În ultimii doi ani au fost pronunțate numeroase sentințe judecătorești în acest sens. Guvernul a promis, încă de anul trecut, că va soluționa situația creată prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență însă, în mod regretabil, un astfel de proiect nu s-a aflat nici până în prezent pe ordinea de zi. La întrebarea mea adresată anul trecut, cu privire la aceeași problemă, răspunsul premierului a fost că Hotărârea de Guvern privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru acordarea de compensații a fost elaborată și transmisă ministerelor avizatoare”, a afirmat Moldován József.

Deputatul UDMR și-a exprimat speranța că specialiștii din actualul Guvern vor găsi cât mai curând o soluție la această problemă.