Novák Csaba Zoltán: În 1956 comunismul, iar azi, naționalismul este cel mai mare pericol cu care se confruntă societatea noastră

24.10.2017 | Actualitate politică

”Revoluția din 1956 nu a fost doar a maghiarilor, cred cu tărie că a fost revoluția noastră, a tuturor - români, maghiari și alte etnii. Anul 1956 a dat o undă de speranță în cea mai întunecată perioadă a asupririi, a oferit o perspectivă a libertății, și nu numai maghiarilor - tuturor popoarelor care trăiau în blocul comunist. Această revoluție, la fel ca multe alte evenimente din istorie, ne dovedeşte faptul că, în ciuda anumitor disensiuni, în momentele decisive, critice ale istoriei, noi, maghiarii și românii am stat pe aceeași parte a baricadei. Poporul maghiar, ca și poporul român, au fost victimele aceluiași sistem dictatorial, ambele popoare aspirau, în aceeași măsură, la acea libertate mult așteptată; era un ideal mult râvnit. Această luptă pentru libertate nu a fost doar lupta maghiarilor. Azi, când mulți încearcă să nege acest fapt, putem afirma ferm că avem mai multe obiective, mai multe scopuri comune, decât am avut vreodată în istorie. Azi nu luptăm împotriva comunismului, luptăm pentru o Europă puternică și unită, pentru libertatea de exprimare, pentru un trai mai bun, pentru întărirea statului de drept, pentru o alianță cât mai strânsă între națiunile Europei. Din păcate, pericole există și azi. Cel mai mare pericol în această parte a continentului este acum naționalismul, care se manifestă în diferite forme”, a subliniat senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, în declarația politică rostită marți, 24 octombrie, în plenul Senatului.

Politicianul de Mureș a reiterat faptul că, potrivit unui sondaj recent publicat, în România a scăzut dramatic nivelul de acceptare a minorităților și a altor naționalități, decât cea majoritară. ”Sunt convins că acest fapt este o cauză a acceptării retoricii naționaliste în politică, în mass-media și chiar în viața publică uneori. Nu trebuie să tolerăm acest lucru! Este o greșeală istorică să credem și să nu acceptăm faptul că azi nu avem obiective comune, că nu avem nevoie unii de alții. Cred că responsabilitatea ne revine nouă, politicienilor, să promovăm și să sprijinim colaborarea între națiuni, între majoritate și minoritate, să colaborăm cât mai strâns într-un moment în care acest lucru este foarte greu de conceput pentru unii, când mulți sunt de părere că nu există posibilități de colaborare!”, a spus Novák Csaba Zoltán.

El a mai subliniat și faptul că trebuie căutate toate căile colaborării, să continuăm să construim împreună chiar și în condițiile în care mulți ar renunța la acest lucru, când consideră inutil și irealizabil acest efort. ”Este posibil ca unii să nu înțeleagă exact importanța acestei colaborări, însă, sunt convins că peste ani, poate peste decenii, o să spunem că a meritat, că acesta a fost drumul cel bun, aceasta a fost decizia cea bună și cea mai bună cale de urmat. Deși Revoluția de la 1956 a fost înăbușită, istoria ne-a demonstrat că această revoltă pentru libertate a contribuit în mod decisiv la căderea cortinei de fier și a dus la obținerea libertății, a democrației în această regiune a continentului european. Revoluția de la 1956 a fost un succes abia după câteva decenii. Acum este responsabilitatea noastră comună să decidem ce facem cu libertatea noastră câștigată”, a conchis senatorul UDMR.