Novák Csaba Zoltán: Locurile bugetate trebuie alocate în mod transparent și în baza competitivității universităților

14.05.2018 | Camera Deputaţilor

"Considerăm că este greșit modul în care Ministerul Educației distribuie locurile subvenționate de stat în instituțiile de învățământ superior și care afectează în mod negativ o bună parte din universitățile de prestigiu din țară. Credem că este absolut necesară reconsiderarea proiectului de atribuire  a locurilor de către minister, astfel încât principalul criteriu ar trebui să fie calitatea și transparența instituțiilor de învățământ superior, competitivitatea acestora și consolidarea, protejarea și promovarea universităților cu tradiție. Apreciem faptul că semnatarii moțiunii simple împotriva ministrului Educației au considerat important să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă învățământul superior, însă concluziile și propunerile lor de soluționare sunt superficiale. Nu înlocuirea ministrului de resort la fiecare șase luni va rezolva problemele învățământului superior. Din punctul nostru de vedere, este mai adecvat, în prezent, să solicităm partidelor de la guvernare să efectueze eventualele corecții unde este cazul, iar în viitor să țină seama de nevoile reale ale instituțiilor de învățământ superior. Prin urmare, UDMR solicită cât mai repede redistribuirea pe criterii echitabile și transparente a locurilor bugetate și nu susține moțiunea simplă de înlocuire a ministrului Educației", a declarat Novák Csaba Zoltán, luni în plenul Senatului, în cadrul dezbaterii moțiunii simple.

Senatorul UDMR de Mureș a condamnat cu fermitate orice formă de clientelism politic atât în domeniul educației cât și în alte domenii, și consideră că singura soluție acceptabilă este cea care să corespundă cerințelor reale ale învățământului superior.

Novák Csaba Zoltán a subliniat faptul că, în prezent, „cea mai gravă problemă a învățământului românesc este lipsa unei strategii comune, cuprinzătoare și consecvente, iar înlocuirea ministrului Educației la fiecare câteva luni nu numai că nu este o soluție viabilă, dar și împiedică rezolvarea problemelor, punerea în aplicare a programelor în curs și adaptarea Legii Educației la noile cerințe și provocări”.

„Soluții la problemele generale ale sistemului de învățământ și, implicit, la  provocările educației în limba maternă pot fi găsite doar printr-o atitudine constructivă, o politică educațională stabilă și consecventă”, a subliniat senatorul Uniunii.