Oaspeţi din Ungaria şi Franţa la deschiderea oficială a Zilelor Maghiare de la Lupeni

02.05.2016 | Hunedoara
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Oaspeţi din Ungaria şi Franţa la deschiderea oficială a Zilelor Maghiare de la Lupeni

Deschiderea oficială a celei de-a 7-a ediţii a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara a avut loc, duminică, la Lupeni, la eveniment participând şi invitați din două orașe cu vechi tradiții minerești din Ungaria și Franța.

În cadrul festivității de deschidere, Kocsis Attila, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, a arătat că Zilele Maghiare au devenit o adevărată tradiție hunedoreană care-i mobilizează nu numai pe membrii comunității maghiare. Președintele UDMR Lupeni, Benedekfi Dávid, şi-a declarat satisfacţia pentru faptul că în acest an Zilele Maghiare pornesc din oraşul său, iar în calitate de gazdă i-a salutat pe invitaţii din Dorog (Ungaria) și Belfort (Franța). „Viața minerilor a fost întotdeauna definită de solidaritate, această solidaritate tradițională trebuie păstrată și în cadrul comunității maghiare din județul Hunedoara”, a afirmat, cu acest prilej, Benedekfi Dávid.

Vorbind despre identitate, cultură şi limba maternă, repere ale ediției din acest an a Zilelor Maghiare, deputatul european Iuliu Winkler a subliniat faptul că, în Valea Jiului, tradiția mineritului face parte din identitatea oamenilor. „Cred că este important că, azi, le avem oaspete pe cele două delegații din zone miniere renumite cu care putem să împărtăşim experienţe comune, dar de la care putem afla şi multe lucruri cu privire la aspecte economice ale mineritului din zonele lor, dar și lucruri practice despre cum şi-au dezvoltat comunitățile”, a afirmat Winkler.  

”La o distanță de 2.000 de kilometri, de la Dorog, Ungaria, la Belfort, Franța, modernizarea localităților, restructurarea zonei monoindustriale s-a desfășurat după același model. Am văzut că aceasta poate avea succes dacă aduce o alternativă reală. Asta dorim și noi pentru Valea Jiului, de aceea vrem să preluăm bunele practici de la partenerii noștri din Ungaria și Franța. Pe lângă restructurarea economică este important să avem grijă și de monumentele istorice industriale. Cred că  este o problemă a comunității cum păstrăm valorile, monumentele industriale pentru următoarele generații”, a mai spus europarlamentarul.

Belfort și împrejurimile sale au fost renumite pentru minele de sare. Delegaţia care a sosit la Lupeni a fost alcătuită din președintele Camerei de Comerț și membri ai Asociației Foștilor Mineri din Belfort. Între Teritoriul Belfort și județul Hunedoara există deja o cooperare îndelungată, care se bucură de sprijinul deputatului european Iuliu Winkler.

Membri ai Asociației Naționale Miniere și Metalurgice din Dorog au alcătuit cea de a doua delegație prezentă la Lupeni. Această asociaţie are ca principal obiectiv păstrarea tradițiilor și a monumentelor istorice industriale în zonele monoindustraile restructurate.

În cadrul deschiderii Zilelor Maghiare s-a desfășurat și festivitatea de decernare a Premiilor ”Barcsay Ákos”.   Distincția, instituită în 2014, este dedicată și oferită personalităților care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ. În acest an, Premiul ”Barcsay Ákos” i-a fost decernat profesoarei Deák Piroska din Deva, lui Zsargó János, protopop reformat, și soților Menyhárt Rita și Ernő, care conduc căminul social din Orăștie al Fundației Sfântului Francisc din Deva.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.