Parlamentarul UDMR ales în Hunedoara va reprezenta tot județul nu doar colegiul în care va câștiga

07.11.2012 | Hunedoara , Alegeri parlamentare

Cei 10 candidați ai Organizației Județene Hunedoara a UDMR la alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c. au avut ocazia să poarte un dialog informal cu ziariștii hunedoreni, miercuri dimineața, în cadrul unui mic dejun de lucru.

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler, le-a explicat jurnaliștilor prezenți de ce a ales această cale, mai puțin uzitată la Deva, de a organiza o discuție între candidați și reprezentanții mass-media.

"Activitatea din Parlamentul European presupune și participarea la mic-dejunuri, prânzuri și cine de lucru, la care, de multe ori, este invitată și presa acreditată. Am constatat că acest tip de cadru pentru discuții dă ocazia transmiterii mesajelor într-un mod mai simplu și mai clar. Într-un astfel de cadru neprotocolar, dialogul dintre politician și ziarist este mai aplicat, informația putând fi explicată mai eficient, iar lămuririle cu privire la idei, subiecte devin mai clare", a afirmat Iuliu Winkler.

Liderul UDMR Hunedoara a făcut o prezentare a fiecărui candidat în parte. El a pus accentul pe rolul pe care fiecare dintre candidați l-a jucat și îl joacă în sânul comunității maghiare din județ, dar și în cadrul mai mare al comunității hunedorene. "Toți sunt oameni apreciați în comunitate. Toți lucrează benevol în beneficiul comunității noastre", a adăugat Iuliu Winkler.

Ziariștii și-au manifestat interesul pentru proiectele celor 10 candidați ai UDMR Hunedoara.

În cadrul discuțiilor s-a pus problema proiectelor culturale, fiind lansată chestiunea transformării județului Hunedoara într-o destinație pentru turismul cultural și istoric. În context, s-a vorbit despre cât de important este cadrul legal, în prezent deficitar, versus sau în complementaritate cu inițiativa locală în realizarea unui obiectiv atât de ambițios. Takács Aranka, candidat în Colegiul 7 Hunedoara la Camera Deputaților, și-a prezenta cu această ocazie ideile referitoare la actualizarea și modificarea cadrului legislativ, vorbind și despre importanța inițiativei locale și mai ales a cooperării inclusiv în cadrul parteneriatelor public-private,  între societatea civilă, administrația locală și entitățile care administrează obiectivele istorice și culturale din județ.

Jurnaliștii au mai fost interesați de modul în care UDMR vede evoluția economică a județului Hunedoaa în perioada următoare și ameliorarea situației în privința gradului de absorbție a fondurilor europene. Candidatul UDMR în Colegiul 6 Deva pentru Camera Deputaților, Burjan Grigorie, s-a referit la câteva elemente din Planul de dezvoltare Transilvania 2020, accentuând necesitatea reducerii evaziunii fiscale și, implicit, diminuarea dimensiunilor economiei negre în vederea însănătoșirii bugetului de stat și a mediului de afaceri din România.

Șeful de campanie al UDMR Hunedoara, Dezmeri Ștefan, care este și candidat  pentru Camera Deputaților în Colegiul 1 Brad, a vorbit despre ideea centrală a campaniei electorale pe care o coordonează și anume aceea că parlamentarul Uniunii ales în județul Hunedoara va reprezenta, în Parlamentul României, tot județul nu doar colegiul în care va câștiga.

S-a mai atins și subiectul legat de proiectul "Valea energiei", după modelul din Belfort - Franța, care începe a prinde viață în Valea Jiului, inițiatorul acestuia fiind deputatul european Iuliu Winkler.

Candidații UDMR la alegerile pentru Parlamentul României sunt: pentru Senat Andras Iosif, profesor universitar în colegiul nr.1. Valea Jiului; Kocsis Attila-Levente,  profesor, în  colegiul nr.2; inginerul Pogocsán Ferdinand-Zoltán în colegiul nr.3, Deva- Hunedoara- Hațeg; pentru Camera Deputaților, candidații UDMR sunt următorii: în colegiul nr.1, inginerul Dezmeri Ștefan Ioan; în colegiul nr.2, Ferenczi István, inginer; în colegiul nr.3, Kofity Zoltán, inginer; în colegiul nr.4, Lupeni, Benedekfi David, geolog; în colegiul nr. 5, Petroșani, Baboczi Imre, inginer; în colegiul nr.6, Deva, Burjan Grigorie, inginer;  în colegiul nr. 7, Hunedoara, Takács Aranka, profesor.