Patrimoniul cultural este tot ceea ce ne înconjoară

07.06.2018 | Cultură
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Patrimoniul cultural este tot ceea ce ne înconjoară

UDMR a organizat astăzi, la Târgu Mureș, un forum pe tema patrimoniului cultural, eveniment la care comisarul european Navracsics Tibor a vorbit despre obiectivele și prioritățile stabilite în momentul în care anul 2018 a fost declarat Anul Patrimoniului Cultural European.

În calitate de gazdă al evenimentului, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a subliniat faptul că diversitatea județului Mureș este rezultatul conviețuirii dintre maghiari, români, sași și romi, un aspect important care contribuie la patrimoniul cultural prin tradițiile, valorile și arhitectura specifice fiecărei etnii.

”Suntem mândri de faptul că majoritatea monumentelor culturale sunt în evidența județului Mureș. De aceea, ne preocupă modul în care patrimoniul cultural poate contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea regională și la coeziunea comunității ", a subliniat președintele Consiliului Județean.

Comisarul european pentru sport, cultură, tineret și educație, Navracsics Tibor,  a fost prezent în Târgu Mureș la invitația europarlamentarilor UDMR, Iuliu Winkler și Sógor Csaba.

Patrimoniul cultural, în diversitatea sa incredibilă, indiferent că este patrimoniu construit, obiect de patrimoniu sau patrimoniu spiritual, este factorul care face viața noastră de zi cu zi mai plăcută. În mod conștient sau nu, trăim lângă acest patrimoniu, iar din acest motiv, responsabilitatea noastră majoră este să-l păstrăm și să-l transmitem generațiilor următoare. Trebuie să alocăm resurse materiale, umane și intelectuale, pentru că numai astfel vom obține rezultatul va optim fie că este vorba despre locuri de muncă, piețe pentru desfacerea produselor locale, dezvoltare regională sau pur și simplu despre a ne simți bine în mediul în care trăim. Patrimoniul nostru cultural este fundamentul identității noastre naționale, dar, în același timp, este o conexiune între noi, europenii. Dacă permitem generației mai tinere să îl modeleze după propria imagine, atunci vom avea de câștigat, deoarece astfel vom asigura și perpetuarea sa. Trebuie să fim curajoși și să avem încredere în noi, să avem încredere în copiii noștri, să fim buni proprietari ai acestui patrimoniu. Doresc ca până la sfârșitul anului, fiecare comunitate mică să conștientizeze cât de minunate sunt valorile pe care le dețin și le îngrijesc. Astfel, în următorul an de patrimoniu cultural, vom sărbători faptul că lumea pe care am moștenit-o am făcut-o poate mai frumoasă și probabil mult mai bună.", a spus Hegedüs Csilla, vicepreședintele executiv pentru cultură al UDMR.

Comisarul european pentru sport, cultură, tineret și educație, Navracsics Tibor, consideră că diferența