Pe termen lung, rezervele de apă ale Planetei ar putea fi în pericol, dacă nu se va reuși transpunerea în practică a Agendei 2030 – a declarat Borbély László, consilier de stat al Primului Ministru, la o conferință regională organizată de Asociația Română a Apei (ARA).

16.05.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Pe termen lung, rezervele de apă ale Planetei ar putea fi în pericol, dacă nu se va reuși transpunerea în practică a Agendei 2030 – a declarat Borbély László, consilier de stat al Primului Ministru, la o conferință regională organizată de Asociația Română a Apei (ARA).

La Forumul Regional al Apei Dunăre — Europa de Est 2017 participă peste 1500 de persoane, evenimentul fiind cuplat cu o expoziție de echipamente și tehnologii specializate pentru sectorul apei, la care expun peste 80 de firme din 8 țări. În deschiderea Forumului, au luat cuvântul Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, ambasadorii Israelului și Olandei în România, precum și secretari de stat de la Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor.

În alocuțiunea sa, Borbély László a declarat: printre cele mai importante obiective de dezvoltare durabilă (ODD-uri), se numără managementul durabil al apei și asigurarea condițiilor de igienă corespunzătoare. Fără apă, nu poate exista viață pe Pământ. În anul 2012, 800 de mii de oameni au murit din cauza consumului de apă infectată. România este bogată în resurse de apă, dar această bogăție nu este totdeauna utilizată în mod adecvat. De asemenea, este nevoie și de accelerarea atragerii de fonduri europene. 

Guvernul României a adoptat, în 2010, Strategia Națională de Management al Riscului la Inundații pe Termen Mediu și Lung (2011 – 2035), dar pentru implementarea acestei strategii este nevoie de investiții de peste 20 de miliarde de euro. În ceea ce privește perioada 2007 – 2020, România, poate să atragă până la 6,4 miliarde de euro pentru gospodărirea apelor - adică aproximativ 60% din costul programului de mediu.

Borbély László a precizat că în Monitorul Oficial a apărut o hotărâre de guvern prin care este înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în subordinea prim-ministrului. Acest departament are misiunea de a coordona transpunerea în practică a Agendei 2030 și va juca un rol de catalizator pentru activitatea în acest domeniu a instituțiilor statului, societății civile, Academiei Române și mediului universitar.

„Numai un pachet coerent, sprijinit de instituții și de sfera politică, de măsuri puse în slujba dezvoltării durabile poate asigura, pe termen lung, dezvoltarea unei societăți a bunăstării”, a subliniat Borbély László.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.