Peste vârsta de 25 de ani pașaportul să fie valabil 10 ani – proiect UDMR adoptat de Senat

03.04.2018 | Senat
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Peste vârsta de 25 de ani pașaportul să fie valabil 10 ani – proiect UDMR adoptat de Senat

Senatul, în calitate de prima Cameră sesizată, a adoptat, astăzi, proiectul de modificare legislativă elaborat de UDMR, care prevede ca, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani, valabilitatea pașaportului simplu electronic să fie de 10 ani în loc de 5, cum este în prezent. Pentru cetățenii cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani se vor elibera, în continuare, pașapoarte cu valabilitate de 5 ani, pe motiv că trăsăturile fizionomice se schimbă semnificativ în acest interval de vârstă a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după votul din plenul Camerei superioare a Parlamentului.

Legiuitorul UDMR a amintit că, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, valabilitatea pașapoartelor simple electronice este dublă față de cele emise în România: „Prin acest proiect de lege urmărim alinierea legislației naționale cu bunele practici din acest domeniu din UE. Propunerea noastră vine în ajutorul cetățenilor, care nu vor mai fi nevoiți să se prezinte în județe la serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple din 5 în 5 ani pentru eliberarea unui nou pașaport, dar acest act normativ va reduce și sarcina administrativă a acestor instituții. Prin urmare, propunerea noastră va avea efectul de reducere a costurilor aferente eliberării acestor documente, iar timpul de așteptare de la ghișee, în special în perioada de obicei supra aglomerată de vară, va fi redus”.

După cum este cunoscut, UDMR a depus în decembrie anul trecut acest proiect de lege în Parlament, urmând ca peste două luni, în februarie, Guvernul să se adreseze Legislativului cerând aprobarea unei inițiative similare. Cseke Attila a salutat faptul că partidele parlamentare aflate la guvernare au susținut în Senat inițiativa UDMR, având în vedere că Uniunea pledează pentru adoptarea, cât mai urgent, a modificărilor legislative necesare pentru prelungirea valabilității pașapoartelor. 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.